NYMartin-K-webbledartopp

Visst kommer Sverigedemokraterna att ställa krav för att stödja en alliansregering. Jimmie Åkesson har upprepat det många gånger och i gårdagens partiledardebatt upprepade han det igen.

”Vi kommer inte att vara ett mähä”, och ”Vi kommer inte ovillkorat att stödja något block” är tydliga utfästelser om att Sverigedemokraterna inte tänker agera röstboskap åt en Alliansregering i minoritet.

Ändå fick vi inte heller i går någon svar från moderatledaren Anna Kinberg Batra om hon vill regera med stöd av SD eller inte. Ännu mindre gav hon svar på hur Moderaterna vill omforma sin egen politik i regeringsställning för att göra Sverigedemokraterna nöjda. Kulspruteeld mot flyktingar vid Öresundsbron kanske? Eller en ny lag som förbjuder Bonniers att äga mer än en bråkdel av Sveriges tidningar eftersom familjen judisk? Hur långt vill Moderaterna gå?

Visst är det två år kvar till valet, och frågan är hypotetisk eftersom vi ännu inte vet resultatet av ett val som inte ännu har hållits, men Anna Kinberg Batra har så tydligt öppnat dörren för att regera med stöd från SD efter 2018 så att hon också måste kunna avkrävas svar på hur det ska gå till.

I skolfrågan ställdes som väntat de rödgrönas linje om ”mer kunskap till eleverna” mot Alliansens linje ”högre vinster till skolföretagen”.

Även här utmärkte sig Anna Kinberg Batra med Moderaternas nya linje att privata skolor som inte når kunskapskraven inte heller ska få ta ut någon vinst. Som Arbetets ledarsida tidigare har visat är det en ickefråga. privata skolor kan i dag fullt lagligt kasta ut elever som riskerar att inte nå kunskapskraven. Dessa elever blir då i stället placerade i kommunala skolor som ska försöka ge dem den anpassade undervisning som privata skolor förvägrar dem. Det är alltså främst kommunala skolor som riskerar att inte nå kunskapskraven inte privat drivna, och det vet naturligtvis Anna Kinberg Batra.

Moderatledaren frågade i stället flera gånger vad regeringen tänker göra för att öka kunskaperna hos svenska elever. Det Alliansen själva misslyckades med under åtta år vid makten.

Svaret på vad som fört och främst krävs för att öka svenska skolelevers kunskaper är givet: Förbjud vinstuttag och låt pengarna gå till undervisning i stället för vinst.

I debatten om den nuvarande tillfälliga asyllagstiftningen ska göras permanent visades återigen den djupa spricka som uppstått mellan C och L å ena sidan och de tre högerpartierna M, KD och SD som alla tre vill göra dagens hårda asyllagstiftning permanent.

Samma splittring återfanns i frågan om familjeåterförening, där har dock även Socialdemokraterna obegripligt nog anslutit sig till den hårda linjen.

Dagens stopp för familjeåterförening är en inhuman del av asyllagstiftningen. Att som Löfven hänvisa till att EU lär komma med nya riktlinjer håller inte. Ett Socialdemokratiskt parti ska kunna driva och stå upp för en egen human politik.

Barn ska kunna återförenas med sina föräldrar. Det är ingen EU-fråga, det är en fråga för socialdemokratin.

För övrigt borde SVT:s programledare ha kunnat genomföra moderering bättre. Gårdagens partiledardebatt måste ha slagit nytt rekord i att visa upp antalet partiledare som pratar samtidigt.