Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Democratic presidential nominee Hillary Clinton speaks as Republican presidential nominee Donald Trump listens during the second presidential debate at Washington University in St. Louis, Sunday, Oct. 9, 2016. (Rick T. Wilking/Pool via AP)

Donald Trump och Hillary Clinton drabbade samman. Foto: Rick T. Wilking/TT

Förolämpningar, hot om fängelse och frågor om Donald Trumps grovt sexistiska uttalanden haglade i luften. Affärsmannen gjorde bättre än väntat ifrån sig i debatten i Missouri — men Hillary Clinton är ännu segertippad inför presidentvalet om fyra veckor.

LÄS OCKSÅ Så var debatten mellan vicekandidaterna

Valrörelsens andra debatt blev en unik tillställning. Statsvetare som TT pratade med kort efter drabbningen sade att de aldrig sett något liknande. En debatt där en presidentkandidat önskar en annan i fängelse och där frågor om sexuella övergrepp utgör en stor del av diskussionen hör inte till vanligheterna.

Den allmänna uppfattningen, stärkt av snabbopinionsmätningar som mediebolaget CNN gjort, är att Trump — som behöll lugnet och attackerade Clinton på flera områden — gjorde bättre än väntat ifrån sig och räddade sin kampanj.

Och då påpekar ändå CNN att det var en övervikt av demokrater i dess mätningar.

– Men det är riktigt dåliga nyheter för en kandidat när seger innebär att han kan vara kvar i valrörelsen, konstaterar statsvetaren och valexperten Alexander Theodoridis, som är verksam vid University of California och University of Virginia, för TT.

– I ljuset av den senaste veckans händelser är det extremt osannolikt att Trump vinner valet. Men med debatten i ryggen kanske han inte förlorar jättestort.

Tv-duellen i Missouri hölls bara två dygn efter avslöjandet av inspelningar från 2005 där den då nygifte Donald Trump gör grova sexistiska uttalanden. Inför debatten gick han till motattack genom att hålla en presskonferens tillsammans med fyra kvinnor, varav tre anklagat expresident Bill Clinton för sexuella övergrepp. Och på debattscenen försvarade han sig.

– Det här var ”snack i omklädningsrummet”. Jag är inte stolt över det, jag ber om ursäkt till min familj och USA, sade republikanen och gav sig i stället in i ett långt resonemang om hur han ska säkra USA:s gränser.

– Jag har stor respekt för kvinnor, sade han när moderatorn avbröt honom och bad honom återvända till frågan.

LÄS OCKSÅ Clinton segrare i den första debatten

Trump sade att det var skillnad på ord och handling, och beskyllde Hillary Clintons make för det sistnämnda. Men Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, tror inte att angreppet fick avsedd effekt.

– De flesta amerikaner har försonats med det där. Och när det gäller Hillary tror jag till och med att de sympatiserar med henne. Hon valdes ju till senator efter skandalerna.

Debatten var inte artig på något sätt. Trump kallade Clinton för ”djävulen” och sade att hon har mycket hat i sitt hjärta, Clinton sade att motståndarens kampanj är på väg att implodera. En ögonbrynshöjare var när Trump attackerade Clinton för hennes användande av en privat e-postserver. Han lovade att utreda detta om han blir president och sade att hon borde sitta i fängelse.

Vidare slingrade sig demokraten ur en fråga om Wikileaks senaste avslöjanden, enligt vilka hon i tal till storbanker ska ha sagt att hon vill ha frihandel i världen — samtidigt som hon i valtal haft en mer njugg inställning till de i USA så kritiserade frihandelsavtalen.

När Syrien togs upp blev det tydligt hur olika utrikespolitik de båda kandidaterna har, men kanske främst att Trump inte snackat ihop sig med sin vicepresidentkandidat Mike Pence om en strategi. Och när en väljare frågade Trump om hans skatt medgav republikanen att han utnyttjat en förlust på över 900 miljoner dollar som han redovisade 1996 för att undvika att betala inkomstskatt.

Till sist bad en man i publiken presidentkandidaterna att säga något positivt om varandra.

– Jag respekterar hans barn. De är otroliga … Som mamma och mormor är det viktigt för mig, sade Clinton.

– Hon lägger inte av. . . Hon är en kämpe och det är en god egenskap, sade Trump.