Anna-Maria Corazza Bildt (M) i EU-parlamentet i Strasbourg Foto: Fredrik Persson/TT

Svenska EU-parlamentariker ville stoppa ett förslag för att öka anställdas inflytande vid massuppsägningar. Detta trots att deras partigrupp, konservativa EPP, var positiv.

Igår röstade Europaparlamentet igenom ett förslag som innebär att företag måste vara mer lyhörda vid massuppsägningarMen fem ledamöter som röstade emot EPP-gruppen var Lars Adaktusson (KD), Christoffer Fjellner (M), Anna Maria Corazza Bildt (M), Gunnar Hökmark (M) och den italienska kristdemokraten Alberto Cirio.

Den konservativa högergruppen (EPP) i Europaparlamentet var för förslaget efter att det nåtts en uppgörelse med Socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet.

Det vanligaste är att EU-parlamentarikerna vid sådan här uppgörelser röstar som deras partivänner. I det här fallet – då det handlade om att bötfälla företag som inte tar tillräcklig hänsyn vid massuppsägningar – valde alltså fyra svenskar och en italienare att gå emot sina partikamrater.

”Det sker endast i extrema undantagsfall” uppger en tjänsteman i Europaparlamentet.

Lars Adaktussons pressekreterare Dag Elfström hälsar att kristdemokraternas EU-parlamentariker är upptagen i möten och inte hinner kommentera varför han gick emot sin partigrupp.

I ett skriftligt meddelande uppger dock Lars Adaktusson resolutionen ”stämmer inte överens med kristdemokraternas syn på EU:s roll” och syftar på andra delar av förslaget som rör ”överstatliga lösningar vad gäller arbetsmarknads- och skattepolitiken”.

Resolutionen ingår i ett paket som handlar om hur EU ska ”återindustrialiseras” och hur investeringar och dialog ska få igång ekonomin inom unionen igen.

Anna Maria Corazza Bildt hälsar via sin pressekreterare att hon röstade emot eftersom hon anser att ”arbetsmarknadens ska vara en nationell kompetens”.

Två nedläggningar – Caterpillar i Belgien och tågtillverkaren Alstom i Frankrike – har väckt stor uppmärksamhet. Nedläggningsbeskedet kom utan förvarning och fick stora konsekvenser. En del av förslaget handlade därför om att företag i framtiden måste ha en bättre dialog med facken och anställda innan massnedläggningar görs.

Resolutionen röstades igenom i EU-parlamentet där röstsiffrorna blev 472 för, 103 emot och 99 avstod.

Igår var Arbetet först med att berätta att Kristdemokraterna – tillsammans med SD och C – också röstade nej till ett förslag om att ge de uppsagda Ericssonanställda ett stöd på 40 miljoner kronor från EU:s globaliseringsfond.