NYMartin-K-webbledartopp

Konkurrensverket slår återigen världen med häpnad. I en ny rapport hävdar myndigheten att Marknadsdomstolen dömer ”fel” när den dömer till kommunmedborgarnas fördel mot privata företag. Ett uppmärksammat fall var när Konkurrensverket förra året lade en halv miljon kronor på rättegångskostnader för att tvinga Strömstadsborna att gå till ett privat fitnesscenter i stället för till den kommunala badanläggningen.

Men Marknadsdomstolen ställde sig på medborgarnas sida och lät de gym- och badsugna invånarna fortsätta gå till kommunens bad.

Nu kunde man tycka att den som gång på gång åker på däng i rättsliga instanser borde lära sig vad som gäller. Men inte Konkurrensverket. Av rapporten framgår att badhusdomen bara gjorde myndighetens tjänstemän ännu mer frustrerade.

Konkurrensverket har därför beslutat att ägna vintern och ett okänt antal skattemiljoner åt lobbyingarbete tillsammans med Svenskt Näringsliv och Almega om att rättspraxis måste ändras.

Det är naturligtvis uppseendeväckande. Det är inte riksdagens mening att vi ska ha politiserade myndigheter. Det är också svårt att tolka Konkurrensverkets ambition på annat sätt än att privata företags vinster i alla lägen måste överordnas medborgarnas önskemål.

Så visst är det dags för en ordentlig översyn, inte av Marknadsdomstolens domar men snarast av Konkurrensverkets direktiv och tveksamma verksamhet.