När fabriken skulle byggas ut kostade det inte så mycket mer att få till bra ventilation eller att sätta upp rejält med ljus i fabriken, berättar Robert Norberg (till höger). Här tillsammans med platschefen Andreas Ljungqvist. Foto: Johan Gunséus

Skydds­ombudet Robert Norberg slår inte näven i bordet för att driva igenom sin vilja. I stället för konfrontation är det samtal som gäller på Dorotea Mekaniska.

LÄS OCKSÅ Ökad rädsla för att protestera

Det är full fart på älgjakten i södra Lappland. Men till sist har Robert Norberg, IF Metalls skyddsombud på Dorotea Mekaniska, ändå tid att träffas. Han har haft uppdraget sedan 2004 och beskriver lågmält ett framgångsrikt arbetsmiljöarbete, i långa stycken är det en solskenshistoria:

– Det är som vilket äktenskap som helst, man är inte alltid överens, men vill man går det att hitta lösningar på det mesta.

Hans egen drivkraft som skyddsombud är egentligen ganska självklar.

– Jag vill att jag och mina arbetskamrater ska komma igenom ett helt arbetsliv med hälsan i behåll. Ingen ska ha sönderfrätta lungor, eller blivit döv eller skadad på annat sätt i jobbet, säger Robert Norberg.

När han och den nye platschefen Andreas Ljungqvist visar runt i en ljus, välstädad och inte minst tyst verkstadslokal berättar han att resan hit varit lång.

– Jag kom hit från Valmets fabrik i Umeå, där arbetsmiljöarbetet låg högt på prioritetslistan, och kunde konstatera att det mesta var helt galet, säger Robert Norberg.

– Ventilationen, ljuset, det stod dieselmotorer och varvade mitt på fabriksgolvet och det var skitigt.

Då jobbade åtta man i fabriken, mest med olika service och legojobb åt andra, till exempel Polarvagnen. Samtidigt plockade företaget ihop sin första vassröjningsmaskin och resten är vad man brukar säga historia. I dag jobbar 36 metallare i produktionen och maskinerna i olika storlekar säljs över hela världen.

– När jag började ställa krav på förbättringar, var svaret oftast nej, det går inte, vi har inte råd, då gällde det att välja väg, berättar Robert Norberg.

I stället för konfrontation blev det samtal och efter att ha genomfört en kurs om arbetsmiljö för företagsledare i Dorotea kom vändningen och sakta men säkert kom investeringar i takt med att ekonomin tillät det.

– Det viktigaste då var att ledningen fick upp ögonen för arbetsmiljön och att miljön blev en viktig fråga, säger Robert Norberg.

När fabriken skulle byggas ut, var det också betydligt enklare. Investeringar skulle göras och då kostade det inte så mycket mer att få till bra ventilation eller att sätta upp rejält med ljus i fabriken.

– Vi var och är inte alltid överens, men då försöker vi hitta lösningar som alla kan leva med och ta det viktigaste först poängterar Robert Norberg.

Platschefen Andreas Ljungqvist, som bara har varit på plats i drygt ett halvår, berättar att ett av skälen till att han fick jobbet var att han är insatt och intresserad av arbetsmiljön.

– För mig är den första frågan inför en investering i en ny maskin: funkar den också att jobba med?

För honom är det också bra för affärerna att kunna visa upp en bra fabrik.

– Miljöfrågor och också arbetsmiljön blir allt viktigare för våra kunder, säger han.

Robert Norberg fyller på:

– Att visa upp en fabrik som har en high-techmiljö säljer bättre än att visa upp en grotta.

Hos Dorotea Mekaniska fungerar således samarbetet, men så är det långt ifrån överallt. Skyddsombud betraktas inte sällan som något besvärligt, som dessutom kostar pengar. Kvartalsekonomin är i sig en utmaning menar bägge två, men det handlar också om en förändrad kultur.

– Jag mötte ett gäng unga chefer som hackade på gamla chefer som ville förhandla och diskutera, de såg dem som ”mjuka”. Nu ska det ledas och pekas med hela handen. En tradition som nya internationella ägare tar med sig, menar Robert Norberg.

Ber man honom peka på vad han är mest stolt över att ha åstadkommit, tänker man sig svar om ventilation, bort med giftiga ämnen, ljus och buller. Men svaret blir:

– Det är nog ändå att jag lyckats få in tanken på arbetsmiljö och att frågan hela tiden lever i företaget.

Robert Norberg. Foto: Johan Gunséus

Robert Norbergs bästa tips

1. Börja inte med att komma med hela regelverket och slå näven i bordet. Det kommer inte att lyckas, bara skapa motsättningar och konfrontation.

2. Prioritera, ta de viktigaste bristerna först, många små steg leder till stora förändringar.

3. Bygg förtroende och respekt för varandra och försök att se på frågan också med arbetsgivarens utgångspunkt.