Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

STOCKHOLM 20160314 Den engelske m‰nniskor‰ttsaktivisten Andy Hall stÂr anklagad i Thailand, fˆr sin arbete fˆr migrantarbetare arbetsvillkor. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060

Andy Hall. Foto: Henrik Montgomery/TT

Fyra års villkorligt fängelse och böter fick britten Andy Hall efter att ha avslöjat usla arbetsvillkor för migrantarbetare i Thailand.  – Flera grät då domen kom. Om jag – som är uppmärksammad internationellt – döms hur ska då migrantarbetare i framtiden våga berätta någonting alls, undrar Andy Hall när Arbetet Global träffade honom på Bokmässan i Göteborg.

Han tror att domen kommer att få stora konsekvenser.

– Det är klart att migrantarbetarna känner sig ännu mer maktlösa nu, fortsätter Andy Hall.

2012 intervjuade Andy Hall, som är från Storbritannien, flera migrantarbetare. Han hade fått i uppdrag av Finnwatch (Finlands motsvarighet till svenska Swedwatch) att samla in information till en rapport som organisationen jobbade med.

Andy Halls undersökning visade att villkoren var usla på en av livsmedelsföretaget Natural Fruits fabriker i Thailand. Företaget exporterar frukt, främst ananas, över hela världen. När Finnwatch presenterade sin rapport ”Cheap has a High Price” blev den internationella uppmärksamheten stor. Natural Fruit stämde Andy Hall för förtal och han anklagades även för att ha brutit mot datalagen i Thailand.

Samma vecka som Bokmässan anordnades i Göteborg kom domen. Fyra års villkorligt fängelse och nästan 55 000 kronor i böter. Fängelsestraffet behöver han inte sitta av om han inte döms för något brottsligt de kommande två åren och böterna är betalda.

Andy Hall säger till Arbetet Global att han planerar att överklaga. Samtidigt har han fått information om att ett annat livsmedelsföretag planerar att stämma honom.

– De vill se mig i fängelse. Det är ett stort företag inom kycklingindustrin som agerat efter ett annat avslöjanden om dåliga arbetsvillkor, säger Andy Hall.

Migrantarbetarnas villkor är ett känsligt ämne i Thailand. Mellan 10 och 15 procent av arbetskraften är gästarbetare. Ofta jobbar de inom livsmedels- eller turistindustrin. Många kommer från Burma. Min Naing Aung är en av dem.

Tillsammans med Andy Hall blev han inbjuden in till Sverige av organisationen Fair action för att tala om sina erfarenheter. De ska träffa svenska researrangörer för att berätta om arbetsvillkoren för gästarbetarna.

Min Naing Aung.

Min Naing Aung.

2013 lämnade Min Naing Aung sin hemstad Dawei, Burma. Han tog sig över gränsen illegalt och hamnade sedan på den thailändska turistön Koh Phangan.

– Jag jobbade på hotell, barer och restauranger, säger Min Naing Aung.

Arbetsdagarna var långa.

– Ofta kring 12–13 timmar om dagen och vi var lediga endast två dagar i månaden, säger han och berättar att han fick en lön på 1 900 kronor i månaden.

Några större summor kunde Min Naing Aung därför inte skicka hem till sin familj och nu har han flyttat tillbaka till Burma där han driver ett litet café.

Erik Larsson