Skärmdump från Pings webbsajt.

Tidningen Ping läggs ned. Fackförbundet DIK blir därmed det första förbundet som helt saknar tidning.

Helen Hellströmer.

– Tidningen läggs ned för att vi ser att den inte når våra medlemmar, var fjärde tidning slängs så fort den kommer. Vi har satsat väldigt mycket pengar på den och i framtiden ska vi göra andra saker för de pengarna, säger Helen Hellströmer, vd för fackförbundet DIK.

Exakt vad förbundet ska göra för att nå ut till sina medlemmar är ännu inte planerat.

– Men vi har fått ett uppdrag av vår kongress att se över vår digitaliseringsprocess, säger säger Helen Hellströmer.

Några uppsägningar är inte planerade. Redan i dag görs tidningen med hjälp av frilansare och kommunikationsavdelningen på förbundet.

Tidningen kommer ut åtta gånger om året och går till DIK-förbundets samtliga 21 000 medlemmar.

Detta är första gången som ett förbund inom Saco, TCO eller LO helt lägger ned sin redaktionella verksamhet.

– Jag har i alla fall inte hört talas om det tidigare, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Tidigare har titlar lagts ned, papperstidningar flyttat över till nätet och förbundstidningar slagits samman, men förbunden har trots allt haft en redaktionell verksamhet. Jonas Nordling tror att det som sker nu är fel väg att gå.

– Nedläggningen var en nyhet för mig. Jag känner inte till omständigheterna i detta fall men är dock övertygad om att en redaktionell verksamhet har en naturlig del i en demokratisk organisation som vill utvecklas. Att helt upphöra med redaktionell verksamhet känns inte som rätt väg att gå, säger Jonas Nordling.

DIK är ett Sacoförbund som organiserar anställda på kommunikationsbyråer, bibliotek och andra anställda inom kultur och kommunikation.