Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Ungerns regering räknar med starkt stöd mot EU:s flyktingpolitik i helgens folkomröstning på hemmaplan. Premiärminister Viktor Orbán vill i stället bygga flyktingläger i Libyen.

Ungern var ett av de länder som i fjol blev nedröstat av de övriga när EU:s migrationsministrar beslutade sig för att gemensamt omfördela upp till 160 000 av de asylsökande som tagit sig till Grekland och Italien.

Det ungerska motståndet har dessutom fortsatt. Landet har tillsammans med Slovakien vänt sig till EU-domstolen för att upphäva beslutet och har gång på gång upprepat att man inte vill vara med om någon obligatorisk flyktingfördelning inom EU.

För att få ytterligare tyngd bakom sina argument har premiärminister Orbán även utlyst en folkomröstning, med en minst sagt ledande fråga.

”Vill ni att EU får rätt att beordra obligatorisk inflyttning av icke-ungerska medborgare utan parlamentets godkännande?” lyder frågan, som sannolikt besvaras med ett rungande nej nu på söndag.

Ungerns främsta vän i sammanhanget är grannarna i Slovakien, där premiärminister Robert Fico i måndags kallade EU:s omfördelningsplaner för ”politiskt döda”.

– Den som vill splittra EU kan få tala om kvoter. Den som vill samla EU får i stället komma upp med andra koncept för att bekämpa illegal migration, sade Fico till journalister i Bratislava, enligt Reuters.

Och andra koncept har Viktor Orbán gott om.

– De som kommer in illegalt måste samlas ihop och föras ut, sade Orbán i förra veckan och manade till skapandet av ett flyktingläger utanför EU.

– Det skulle kunna vara på en ö, eller i kustområdet i Nordafrika. Alla som kommer illegalt måste återvända dit och därifrån kan de söka asyl, sade Orbán, som även vill slopa vapenembargot mot Libyen för att ge möjlighet åt landets styrande att få fast kontroll över sitt territorium.

Från människorättshåll får dock den ungerska regeringen svidande kritik.

”Mot bakgrund av en giftig valkampanj har den infekterade antiflyktingretoriken nått botten”, skriver Amnesty International i en ny rapport där asylsökande säger sig ha blivit slagna, sparkade och jagade av hundar i Ungern.

”EU:s ledare måste organisera sig — inte Orbánisera sig. Om de inte klarar av att stå upp mot Ungerns brott mot EU-regler kommer främlingsfientliga och populister att stärkas ytterligare”, säger Amnestys Europachef John Dalhuisen, enligt Reuters.

Wiktor Nummelin/TT