Cecilia Malmström.

Cecilia Malmström.

Förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP fortsätter. Det är beskedet efter mötet i slovakiska Bratislava igår där EU:s handelsministrar träffades.

– Förhandlingarna fortsätter Obama ut. Är vi inte klara då får vi lägga det i frysen ett tag, säger Cecilia Malmström idag, lördag, då hon besökte Bokmässan i Göteborg.

I går, fredag, mötte den svenska EU-kommissionären för handelsfrågor EU-ländernas handelsministrar i Bratislava. På dagordningen stod bland annat hur EU ska hantera frihandelsavtalet med USA.

Den senaste tiden har flera europeiska politiker ifrågasatt poängen med fortsatta förhandlingar om ett frihandelsavtal (TTIP).

Cecilia Malmström säger att EU fortfarande siktar på att få till stånd ett frihandelsavtal innan jul, men att det sannolikt inte blir så.

EU-kommissionens ambition har hela tiden varit att få till stånd ett avtal innan Barack Obama lämnar sin post. USA röstar om en ny president den 8 november och den 20 januari ska den nyvalda presidenten ta över.

– Sedan räknar vi med att det tar ett halvår för en ny administration att komma på plats. I så fall får vi fortsätta förhandlingarna om ett avtal nästa höst, säger Cecilia Malmström.

En av de största frågorna inom europapolitiken just nu är hur EU och Storbritannien ska hantera ett Brexit. Frågan har även bäring på TTIP-avtalet.

Storbritannien vill gärna ha ett frihandelsavtal med USA. Om EU sluter ett frihandelsavtal så länga som Storbritannien är en del av union så kommer landet att omfattas av avtalet.

Om avtalet däremot drar ut på tiden och Storbritannien hinner lämna unionen blir frågan mer komplicerad. Vad som ska hända med Storbritannien alla handelsavtal kommer att avgöras från fall till fall.

– Det blir svåra juridiska frågor….det blir julafton för juristerna…., säger Cecilia Malmström.

Om det blir en uppgörelse efter att Storbritannien lämnat unionen kan de ändå komma att omfattas av frihandelsavtalet.

– Vi vill ha ett öppet TTIP-avtal som innebär att även andra länder, som inte är med i union, ska kunna ansluta sig, säger Cecilia Malmström till Arbetet Global.

Det är EU-kommissionens ambition. Men frågan är vad de andra EU-länderna anser.

Flera länder, framför allt i östra Europa, är dock kritiska till att Storbritannien vill sätta upp hinder för den fria rörligheten.

Slovakien, Ungern, Polen och Tjeckien hotar med att straffa Storbritannien om deras medborgare får minskat tillträde till den brittiska arbetsmarknaden.

Dessa länder har sagt att de kan lägga in ett veto mot brittiskt utträde men det är också tänkbart att de kan använda frihandelsavtalet för att ”straffa” Storbritannien.