Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Vill du bli ihop med en kanadensare? Maple match heter sajten som gjort Kanada till en del av köttmarknaden. Affärsidén är enkel. Dejtingsajten skapades för amerikaner som vill fly landet för att ”räddas från den oerhörda fasan över att leva i ett land som styrs av Trump”, som företaget själv uttrycker det.

Det kan visa sig vara en alldeles lysande affärsidé. Enligt en opinionsundersökning i våras överväger kring 20 procent av amerikanerna att lämna landet om Donald Trump vinner presidentvalet i november. Nu är det inte särskilt troligt att 60 miljoner amerikaner skulle ta sitt pick och pack och dra norrut bara för att Trump vinner valet. Men det finns andra skäl till att bli ihop med en kanadensare, sa Maple match grundare Joe Goldman nyligen i en BBC-intervju.

Amerikaner uppfattar Kanada som ett mer tolerant samhälle med ett bättre socialt skyddsnät än USA. Kanada är dessutom en utstickare i den globala ekonomin där den övergripande trenden fortfarande är att spara och strama åt.

– Jag står för motsatsen. Jag tycker att vi ska investera i framtiden, att länder ska investera i sina medborgare, sa premiärministern Justin Trudeau när han talade om landets budget.

Han vill göra stora satsningar. 100 miljarder kronor ska satsas på att bygga upp infrastrukturen i landet de kommande tio åren. Skattesänkningar ska läggas på låg- och medelinkomsttagare. En utbyggd barnomsorg är en annan reform som den liberala regeringen driver just nu.

Men var ska pengarna tas ifrån?

– Vi lånar, är Justin Trudeaus svar.

Lånar? För många i Europa låter det helt galet, som om kriserna i Portugal och Grekland aldrig inträffat. Det konservativa Kanada är också djupt skeptiskt ”mot denna vänsterpolitik”. Men flera ekonomer, och även Internationella valutafonden (IMF), berömmer stimulanspolitiken. De tror att stimulanser kan vara lösningen för Kanada just nu.

Under många år satsade Kanada på att bygga ut oljeekonomin. När oljepriserna sjönk kom dock baksmällan. Trudeaus satsning kan visserligen ses som ett försök att kickstarta ekonomin och komma bort från oljeberoende och satsa mer på tillverkningsindustri. För att göra det behövs såväl vägar som en köpstark medelklass.

Ekonomin behöver öppna sig och nya förbindelser ska till, verkar Kanada resonera samtidigt som grannen i söder överväger att bygga murar.

Maple match kan som sagt visa sig vara en alldeles lysande affärsidé.