ENK÷PING 20130424 En kvinna skickar sms med sin mobil Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En kvinna avböjde ett jobb som städare via sms och fick följande svara av arbetsgivaren: ”blodsugare”, ”latmaskar”, ”jävla invandrare” ”fuck you”, ”det är fan inte konstigt att svenskar blir rasister”. DO stämmer nu bolaget till Arbetsdomstolen.

En arbetssökande kvinna blev i våras uppringd av ägaren till städföretag som ville träffas för att eventuellt erbjuda henne jobb. Dagen för mötet ångrar sig kvinnan, som har ett utländskt klingande namn, och tackar via sms nej till jobbet.

Ägaren svarar då med ett 20-tal sms. Hon skriver bland annat: ”Fuck you jag kan anmäla dig. Nej nu tänker jag sätta dit fuskare. Jag är svensk och kan reglerna. Fuskare svara nu! Ni skall inte ha bidrag. Bara ut och jobba er jävla invandrare och latmaskar och ge fan i att utnyttja det svenska systemet. Bygg upp vårt samhälle i stället för att rasera det eller flytta hem. Jag blir en väldigt stor rasist, ni kommer hit som våra gäster och utnyttjar vårt system, så jag säger bara att åk hem jävla blodsugare.”

Den arbetssökande kvinnan svarar till en början att arbetsgivaren inte har med henne att göra, men slutar snart. Däremot har hon anmält arbetsgivaren till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som nu tar fallet till Arbetsdomstolen.

– Det här sättet att uttrycka sig på är en form av vardagsrasism, och för DO är det viktigt att vara tydlig med att när en arbetsgivare uttrycker sig så mot en arbetssökande är det fråga om diskriminering, säger Johanna Nilsson från DO i en kommentar.

I ett brev till DO skriver arbetsgivaren, dels att hon inte är arbetsgivare trots att hon enligt bland annat den egna hemsidan äger bolaget. Hon skriver också att hon blev arg, men ”jag är absolut ingen rasist men tycker man skall följa systemet och lära sig systemet när man kommer hit.