Steve Nybergs Trygga lilla Sverige borde nog beskrivas som ett konstprojekt snarare än en bok. När jag öppnar den lilla lådan faller ett vykort ut, ett skillingtryck, en karta och ett par grafiska noveller. Temat är tvärtemot vad titeln lovar hur otryggt Sverige varit under 1900-talet.

I novellerna berättas om svenska terrorister, rånare och mördare. Vissa händelser är kända – som attentatet mot Norrskensflamman – andra okända som massakern på Mälaren.

Steve Nyberg vill påminna oss om att Sverige inte plötsligt blev ett ”otryggt” land när islamister började hota Lars Vilks och att terrorism har funnits här länge.

I en av de roligaste novellerna, för att ta ett exempel, visar Nyberg att det var en svensk kemist som uppfann brevbomben. Trygga lilla Sverige är ett fyndigt konstprojekt – smakfullt förpackat i en ask ur vilken ond bråd död flyger. Och även om det är en bagatell är det en folkbildande sådan.

Rasmus Landström

Seriebox

Trygga lilla Sverige Steve Nyberg Galago Skärmavbild 2016-09-22 kl. 11.11.31