Celanders heter det lilla förlag som just nu ger ut den intressantaste litteraturen om flyktingfrågan (Bilal – på slavrutten till Europa, Migritude). Inte konstigt därför att den första kollektivromanen om ett flyktingboende publiceras där, skriven av Hanna Landahl.

Välkommen till Himmelsta är en berättelse om en avfolkningsbygd dit tre ensamkommande flyktingbarn anländer en sommardag. Det är klibbigt ute, gatorna ligger öde, men bakom gardinerna skymtar nyfikna invånare. Här får vi möta det rakryggade kommunalrådet, den rasistiske fotbollstränaren och den idealistiska advokaten.

Om flyktingarna får vi inte veta mycket – fokus ligger på lokalbefolkningen. Det är en ganska söt feelgoodberättelse, ingen vill egentligen ont, rasismen är mest okunskap och som läsare upplever jag intrigen som ganska förutsägbar. Redan från första kapitlet förstår man att flyktingarna kommer integreras enligt den svenska modellen, det vill säga genom det lokala fotbollslaget.

Rasmus Landström

Roman

Välkommen till Himmelsta Hanna Landahl Celanders