STOCKHOLM 20151002 PlÂnbok med de nya svenska sedlarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Foto: Fredrik Sandberg/TT

De privata bolagen inom välfärden ökar sina vinster. Men det är inte jättarna som ökar, utan de små bolagen. Men några övervinster är det inte tal om, enligt näringslivsforskare.

Under de senaste åren har väldfärdsbolagens rörelseresultat ökat med två miljarder kronor , från åtta till miljarder 2014 till tio miljarder året efter. Det visar en granskning av de 1 181 bolag som med en omsättning över 10 miljoner kronor per år, som tidningen Dagens samhälle har gjort.

Men enligt tidningen är det inte de stora jättarna som Attendo, Academia eller Humana som gör de stora vinsterna.

De stora bolagen har en lägre rörelsemarginal än snittet. Över snittet ligger i stället bolag med omsättning mellan 10 och 20 miljoner per år. De allra högsta marginalerna finns i små bolag som driver hvb- eller familjehem för ensamkommande flyktingbarn.

– Det är marknadskrafterna in action. Flyktingmottagandet exploderade, men boendeutbudet ökade inte lika snabbt. Då går pris och vinster upp. Men det är tillfälligt och ger skeva siffror, säger Henrik Jordahl, välfärdsforskare och programchef på Institutet för Näringslivsforskning.

Det finns också skattetekniska skäl till att små bolag hellre tar ut vinst än till exempel lön, då skatten är högre på det senare.

– Marginalerna finns i småbolag där ägarna kan avstå lön för att i stället dela ut vinst. Det finns inga övervinster, säger Henrik Jordahl till Dagens samhälle.

Enligt artikeln ökar viljan att köpa privata tjänster konstant hos kommuner och landsting.