NYMartin-K-webbledartopp

Staten bör inte bestämma vad folk ska tycka, skriver Mattias Svensson på Aftonbladet Kultur om att Alice Bah Kuhnke vill satsa 80 miljoner kronor för att Patent- och registreringsverket ska bedriva opinion mot olaglig nedladdning.

Det är i och för sig svårt att bli upprörd över att folk bör vara laglydiga, men satsningen är helt riktigt usel av flera skäl.

Det svenska svassandet för den amerikanska filmindustrins girighet och kulturslakt börjar nämligen bli närmast pinsamt. Först tillsatte den borgerliga regeringen en specialstyrka på 20 heltidsanställda poliser som bara skulle ägna sig åt att jaga ungdomar som laddar ned filmer.

170-190 personer per år lyckades de klämma åt. Och den rödgröna regeringen följer nu upp med att skräddarsy ett myndighetsuppdrag efter den amerikanska filmindustrins anvisningar.

Samtidigt visar flera genomgångar att samma amerikanska filmindustri har rensat ut stora delar av filmhistorien, i första hand mer smala filmer men även en mängd av de största klassikerna från all laglig försäljning eller åtkomst. I stället försöker de rikta kulturintresset till de amerikanska tv-serier de själva tillhandahåller mot betalning.

Och försöker du se en film från din barndom på en olaglig streamingsajt så bussar de Sveriges lydiga politiker och myndigheter på dig. Bah Kuhnkes iver att rätta in sig i ledet ger klirr i kassan för industriellt serietillverkad filmproduktion men är en förlust för kulturen och skapandet.