Nina Björk följer en passionerad kvinnas kamp för ett bättre samhälle.

Lite snirkligt, men tålmodigt och bestämt, brukar Nina Björk lotsa läsaren i sina tankars skrymslen och vrår, inte för att vi ska tänka som hon, utan med henne.

Så även i Drömmen om det röda – Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek. Här tar hon sig an aktivisten, och en av den tidiga socialistiska rörelsens stora frontfigurer, Rosa Luxemburg. Hennes idéer och kamp för en bättre värld är en påminnelse (inte minst för dagens Socialdemokrater) om vad socialismen varit och vad den skulle kunna bli.

Genom att följa Rosa Luxemburgs politiska liv dissekeras pedagogiskt det kapitalistiska systemet och klassbegreppet. Dagens vänstervurm för normkritik problematiseras intressant, för om klass kopplas ihop med attityd kommer det att förändra vad det är att vara vänster, tror Nina Björk. Hon varnar för att ”om vi inte behåller den analytiska skärpan vad gäller olika maktordningars grunder blir även det praktiska motståndet mot dem svagare”.

Kampen är den röda tråden i denna kärleksförklaring till en politisk drömmare. Och en tro på att vi alla både kan drömma utopiskt och agera därefter.

Fackbok

Drömmen om det röda – Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek Nina Björk Wahlström & Widstrand Skärmavbild 2016-09-22 kl. 11.19.53