Redan i dag finns möjlighet för privata aktörer att hämta annonser från Platsbanken och marknadsföra dem i den egna jobbsajten. Under hösten utvidgas initiativet till att en gemensam databas skapas där alla aktörer kan dela platsannonser och på sikt även cv från jobbsökande.

Förra veckan träffade Arbetsförmedlingen ett fyrtiotal företag, var-av ett antal redan visat intresse, enligt Erik Sandström, direktör för digitala tjänster på myndigheten.

– Vi har ett public service-uppdrag som innebär att vi ska se till att alla i Sverige som vill söka jobb har så effektiva tjänster som möjligt, helt gratis.

Erik Sandström förklarar att målet är att skapa en samlingsplats likt Appstore eller Google Play och finansiering av tekniken till plattformen står Arbetsförmedlingen för.

– Skattebetalarnas pengar kommer då mer till nytta än om bara vi får använda den. På sikt hoppas vi såklart att så många aktörer som möjligt samarbetar. Men inledningsvis behöver vi egentligen bara vara några stycken så att vi kan testa principen.

Med drygt en miljon platsannonser och mer än 80 miljoner sökningar varje år är Platsbanken landets största jobbmatchningstjänst. Flera hundra privata aktörer sitter emellertid på hundratusentals annonser som användarna av Platsbanken inte ser.

– Som enskild aktör kan man hålla emot och hävda att de egna tjänsterna är så pass bra så att jobbsökare bara behöver använda dem. Men det kommer nog bara vara en tidsfråga innan privatpersoner flyr den aktören och väljer en annan med ett mer öppet förhållningssätt, svarar Erik Sandström apropå frågan om varför privata företag ska lockas av en gemensam plattform.

Men vem som ska ha ansvar för innehållet på plattformen är ännu oklart. I dag är det arbetsgivaren som annonserar som har ansvar för det som står i annonsen även om det finns automatgranskningar som stoppar känsligt innehåll.

– Vi är medvetna om utmaningarna och kommer hantera dem under processens gång. Integritetsfrågorna är enklast för det finns standarder att följa, men vad gäller arbetsmarknadspolitiska förordningar är det svårare, säger Erik Sandström.