En kvinna, då 23 år, fick jobb som kassabiträde på ett bageri i Skåne för två år sedan. På bageriet fanns den man som utannonserat tjänsten i sociala medier och som är produktionsledare på plats i bageriet. Han har jobbar där i 17 år.

Redan efter någon vecka börjar han kommentera hennes kropp. Han säger bland annat att hon inte kan dra åt förklädet så hårt för då ”blir han helt till sig”. Han stirrar på hennes bröst. Han frågar om hennes ”nipplar” är styva en kall dag. Hon säger ifrån. Han svarar ”luften är fri”. Hon säger att han blir arg när hon säger ifrån. Han säger att hon jobbar dåligt. Efter några månader frågar han henne om han inte kan få smaka på hennes underliv. Då går hon hem. Hon blir sedan sjukskriven för  akut krisreaktion.

Kvinnan polisanmäler mannen. I år lades den förundersökningen ner i brist på bevis. Men kvinnan vände sig också till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Som drev fallet till domstol.

Och nu dömer Arbetsdomstolen bolaget att betala 50 000 kronor i ersättning till kvinnan för sexuella trakasserier. Domstolen anser att mannen varit så pass arbetsledande att han är att likställd med en arbetsgivare.

Även jargongen på arbetsplatsen, främst mellan chefen och de manliga bagarna där man flera gånger i veckan lekte med degar och kallade baguetter för manliga könsorgan och wienerbröd för ”våta” kvinnliga ingår i trakasserierna.

Skoj och grov jargong bara, enligt bolaget som anser att en viss arbetsmiljö inte kan var kränkande eftersom det inte riktar sig mot en viss person. Nej, säger domstolen.

Även en jargong kan vara att kränka någons värdighet, på det sätt som lagen anser vara avgörande för att det ska vara trakasserier.

– En arbetsgivare måste alltså vara uppmärksam och genast vidta åtgärder om det förekommer ett grovt språkbruk eller en sexuell jargong på en arbetsplats, säger Johanna Nilsson, processförare på DO i en kommentar till domen.

Avgörande för att bolaget skulle fällas var att kvinnan klarlagt för mannen att det här inte är okej. Att flera före detta anställda och även en chef intygat att mannen betett sig på liknande sätt med andra kvinnliga anställda. Och att mannen varit drivande i jargongen, då stämningen varit bättre när han inte varit på plats.

Mannen har självmant slutat på bageriet.

Sextrakasserad på jobbet fick rätt

Ett bageri där en manlig produktionsledare som upprepande gånger stirrade på ett kvinnligt kassabiträdes bröst och frågade henne om sex döms nu för sextrakasserier.