Alla medverkande på cd:n Salute to Gaza (KKV) är elever från Edward Said-konservatoriet, en musikskola med verksamhet i de palestinska områdena.

Musikerna, som spelar oud (luta), ney (flöjt), qanun (cittra), riqq (ramtrumma) med mera, la grunden i Ramallah. Medan Gaza Youth Choir – cirka trettio sångare – sjöng sina stämmor i en studio i Gaza, dit inspelningsutrustningen smugglats in från Egypten.

Ljusa ungdomsröster till arabisk musik. Eller nästan: också en hoppfull trumpet samt stråkar och träblås, arrangerade av norrmannen Kjetil Bjerkestrand. Trots krig, fattigdom och instängdhet gäller det att leva så vanliga liv som möjligt: studera, sjunga och spela. Det är budskapet i varje ton.

Observera att albumet getts ut av KKV, som betyder Kirkelig Kulturverksted och är ett norskt skivbolag med syfte att främja gemenskap över musikaliska, geografiska och religiösa gränser. Efter tre ansökningar fick Erik Hillestad, producent, och Martin Abrahamsen, tekniker, tillstånd av Israel att besöka Gaza.

Bengt Eriksson

Musikalbum

Salute to Gaza Gaza Youth Choir KKV Skärmavbild 2016-09-14 kl. 08.51.59