Americo Herrera och Sari Kemppainen drar sin städvagn genom riksdagens källarvalv medan M-ledaren Anna Kinberg Batra skyndar till dagens upprop. Lokalvårdaren Sari Kemppainen har jobbat i riksdagen i åtta år. Under morgonen har hon noga dammsugit mattan längst fram i plenisalen. Dammsugaren är av ergonomisk ryggmodell. ”Vi har så mycket trappor och på läktaren är det väldigt trångt. Den är smidig på smala områden”. Hon har även rengjort och polerat skinnet på alla bord i salen. Hennes arbete kan påverkas av stora världshändelser, plötsligt är det presskonferens och rum måste göras i ordning.

Mjöliga svarta förkläden, höga vita kockmössor, pikétröjor med riksdagslogga och dammsugare på ryggen, vit skjorta och svart serveringsväst.

Ett stort antal yrkesgrupper som jobbat hårt inför den politiska höstens stora kick-off, riksdagens öppnande, bryter av mot ”klädkod: kavaj”.

Vid diskvagnar, framför uppläggningsfat, utanför entréer i behov av högre säkerhet får de allt att flyta på när ledamöter, diplomater, kungafamilj och andra gäster anländer.

Bakom upprop av riksdagsledamöter och högtidligt öppnande med statsministerns regeringsförklaring pågår ett stort maskineri.

Planeringen på temat Norra Norrland började redan dagen efter fjolårets öppnande. Plockmat ska provlagas och provsmakas.

Inbjudningar ska skickas ut. Säkerheten riggas minutiöst. Möten ska hållas med kungafamiljens personal för att förbereda besöket.

Journalister ska ackrediteras. Möbler ska ställas i ordning.

Jag vill vara väl förberedd

Våningsassistent

Bord täckta av skinn ska poleras. Hundratals dahlior i höstliga färger, eftersom hösten kommer tidigare till norra Sverige, ska beställas och prydligt läggas upp vid talmännens bord.

Riksdagsledamöternas postfack ska torkas. Mattan framför kungafamiljen dammsugas minutiöst.

Biljetter ska delas ut, slipsnålar med riksdagens logga ska säljas.

Förvirrade besökare ska vägledas bland våningar och i underjordiska kulvertar.

Många av dem som Arbetet mött har jobbat i riksdagshuset i över tio år. De är här tidigt och går hem sent.

”Jag vill vara väl förberedd”, säger en våningsassistent.

”Det känns som en skolstart”, säger en skyddsvakt.

(Klicka på bilderna för att se dem större)

Mat – Admir Bilca, Mårten Bobert och Laisa Lindquist

Kocken Admir Bilca (mitten) och kökschef Mårten Bobert (höger) förbereder köttbullar, kantareller och älg till dagens mingel medan servitrisen Laisa Lindquist rullar ut en av matvagnarna. Temat för dagen är Norra Norrland. De jobbar alla för Fazer som sedan augusti driver Riksdagsrestaurangen. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Vakt – fler vakter än vanligt jobbar

Under riksdagens öppnande är det fler skyddsvakter än vanligt som jobbar. De bevakar riksdagen och släpper in besökare. Av säkerhetsskäl kan de inte framträda med namn. Inte heller kan de berätta om sina arbetsuppgifter. Men det är en solig dag och det känns som en skolstart när alla ledamöter anländer, säger en vakt. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Guidar – Francesco André

Francesco André har jobbat som våningsassistent i tjugo år. Just i dag ansvarar han för hissarna och hjälper diplomater och andra gäster att hamna rätt. Han var här 6.40 i morse och går hem vid 23 på kvällen, en ovanligt lång dag. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Serverar – Nora Al-Kaabi

Restaurangbiträdet Nora Al-Kaabi serverar Vänsterpartiets parti­ledare Jonas Sjöstedt lunch. ”Hej Nora”, säger han. Hon har jobbat på riksdagsrestaurangen i 16 år. Foto: Linus Sundahl-Djerf

General – Jessica Hettman

Jessica Hettman är serveringsgeneral och ansvarar för att allt fungerar under minglet för ledamöter och inbjudna gäster i Sammanbindningsbanan. I en annan våning håller talmannen en egen mottagning för kungafamiljen, statsministern och ”högnivågäster”. Foto: Linus Sundahl-Djerf

LÄS OCKSÅ Krönika: Osynligt slit bakom kulisserna – Yonna Waltersson