Längst fram i riksdagens kammare står lokalvårdaren Sari Kemppainen med dammsugaren på ryggen. Hon städar mattan där om några timmar kung Carl Gustaf och statsminister Stefan Löfven ska kliva. Vid hissarna låser våningsassistenten Francesco André dörrarna för att ingen förvirrad gäst ska åka fel. För honom väntar en ovanligt lång dag. Han var på plats redan innan sju på morgonen och kommer att få åka hem först vid elva på kvällen.

I restaurangen sträcker restaurangbiträdet Nora Al-Kaabi en kopp kaffe till vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt. Bakom honom ringlar kön i en blandning av riksdagspolitiker, assistenter och journalister.

 Foto: Linus Sundahl-Djerf

Foto: Linus Sundahl-Djerf

På tisdagen var det upprop i riksdagen. Sveriges mest framträdande politiker fanns samlade för riksmötets öppnande och för att höra Stefan Löfven läsa upp regeringsförklaringen. Kamerablixtarna riktades mot den nyutsedda gymnasieministern Anna Ekström.

När alla riktar blicken mot de mäktigaste ville Arbetet se dem som dagligen sliter hårt för att arbetet i vår lagstiftande församling förlöper som det ska. Det är de som förbereder, städar och mättar de politiker som ska fatta beslut om allt från arbetsvillkor och sjukförsäkring till miljölagstiftning och bistånd. Fotografen Linus Sundahl-Djerf har under en dag följt dem som arbetar bakom kulisserna. Du möter dem i ett stort bildreportage här.

Ett förslag som inte kommer att gå igenom när riksdagen röstar om det i november är regeringens förslag om ändrade upphandlingsregler. Upphandlingar som leder till prispress, dåliga löner och försämrade villkor för de anställda har varit ett länge förekommande problem.

Men Sverigedemokraterna har svängt och fäller tillsammans med alliansen förslaget. Även Svenskt Näringsliv är starka kritiker till ändrat regelverk (läs debattartikel från dem här). Arbetet ringde till Transport för att höra hur de ser på att upphandlingsförslaget inte ska gå igenom. Svaret lät inte vänta på sig från ordförande Lars Lindgren (läs mer om det här):

”SD har visat sitt rätta ansikte. Måtte nu alla arbetare som tänkt rösta på dem inse vilket arbetarfientligt skitparti de är.”

Den politiska hösten är därmed inledd.