Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk handlar om hur egenföretagaren Beatas tillvaro går utför när hon blir sjuk. Som de flesta av oss tror hon att det finns ett skyddsnät som tar emot vid arbetslöshet eller sjukskrivning. Men trots läkarintyg om att hon inte kan arbeta blir hon utförsäkrad och har därmed inte rätt till sjukpenning.

Som låginkomsttagare och ensamstående har hon inga sparade pengar eller ekonomisk hjälp. När hon vänder sig till Socialtjänsten för att få försörjningsstöd börjar helvetet i byråkratins korridorer.

Efter tre veckors väntan får hon tid hos en socialsekreterare. Vid besöket ska hon visa hyreskontrakt, hyresräkning, försäkringsbrev. Försäkringsräkningar, elräkningar, deklarationer. F-skatteredovisningar från det senaste halvåret. Läkarintyg. Utbetalningar och beslut från Försäkringskassan. Kopior på bankkonton samt kontoutdrag från det senaste halvåret.

Ett saknat kvitto eller en felskrivning på en blankett medför avslag på ansökan, och därmed obetalda räkningar. För att ha rätt till försöjningsstöd måste Beata avveckla sitt företag; med det släcks den sista gnistan av hopp om att komma tillbaka till arbetslivet.

Fattigfällan är baserad på verkliga händelser. Det är en berättelse om den växande underklassen som inte har råd med det mest basala eller mat för dagen. Boken gjorde mig sömnlös. Tänk om jag blir sjuk?

Socialtjänsten får svidande kritik, särskilt ”soctanterna”. Men de som borde ställas till svars är politikerna och makthavarna som inte garanterar medborgarna social trygghet. Jag uppmanar dem att läsa boken.

Soledad Cartagena

Roman

Fattigfällan Charlotta von Zweigbergk Ordfront förlag Charlotta-von-Zveigbergk-1