Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

För första gången på 20 år har åtminstone en, kanske till och med ”en och en halv”, oppositionskandidat fått en plats i Vitrysslands parlament, uppger valmyndigheten.

Valet hade på förhand fördömts av oppositionen som en fars.

Oppositionen i Vitryssland, som president Aleksandr Lukasjenko styrt med järnhand sedan 1990-talet, kallar valprocessen orättvis och kantad av överträdelser.

– Jag är säker på att inte en enda oppositionskandidat kommer att bli vald. Det blir bara ledamöter som har godkänts av myndigheterna, sade Alaksiej Janukievic, ordförande i oppositionspartiet BPF, under söndagen till nyhetsbyrån AFP.

Förra parlamentsvalet för fyra år sedan bojkottades av de stora oppositionspartierna, och internationella observatörer såg det som orättvist och ofritt. Att oppositionen deltar i söndagens val ser bedömare som Minsks sätt att visa att det följer västländernas krav på öppenhet.

”Vitryska myndigheter har organiserat de mest ’demokratiska’ valen sedan 2000 för att behaga Bryssel och Washington”, skriver statsvetaren Dmitrij Bolkunets enligt AFP i en kommentar på Moskvas Ekos webbplats, och tillägger:

”Men så snart vallokalerna stänger är det slut med hela detta demokratiska spel.”

Natten till måndagen uppgav dock valmyndigheterna att åtminstone en oppositionskandidat fått en plats i parlamentet, som har 110 platser, enligt Reuters. Det är första gången det sker på 20 år.

Anna Konopatskaja företräder partiet UCPB, som på engelska kallar sig United Civil Party. Även Elena Anisim, oberoende kandidat med kopplingar till oppositionen, kom in.

Människorättsorganisationer vittnar om att väljare har tvingats att förhandsrösta, och enligt myndigheter hade nästan en tredjedel av väljarna röstat före valdagen.

– Oppositionen är chanslös. Det har inte skett någon avreglering av valprocessen. Allt har bara blivit värre, säger rättighetsaktivisten Vladimir Labkovitj till AFP.

Lukasjenko slog till hårt mot oppositionen och oberoende medier efter att han valdes för en fjärde mandatperiod i december 2010. Oppositionella fängslades och västländer straffade honom med sanktioner.

I fjol släpptes de återstående politiska fångarna och väst lättade på sanktionerna. Lukasjenko valdes för en femte mandatperiod utan att det inträffade några allvarliga incidenter, men det valet betraktades som långt ifrån rättvist och fritt.

 TT

Fakta: Vitryssland

Vitryssland ligger inklämt mellan Ryssland, Ukraina och EU och omnämns ofta som Europas sista diktatur. Landet styrs och kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko. Det regimtrogna parlamentet har inte någon egentlig makt.

Vitryssland är som enda land i Europa utestängt från Europarådet på grund av bristfällig demokrati.

Landet är förhållandevis isolerat, men starkt beroende av Ryssland ekonomiskt och för sin energiförsörjning.

När det var presidentval 2010 hävdade oppositionen att Lukasjenkos förkrossande seger berodde på valfusk och manade till protester. Men redan under valnatten slog kravallpolis till med våld och flera hundra människor greps.

Aleksandr Lukasjenko har styrt landet sedan självständigheten 1994.

Källa: Landguiden, TT