Första jobbet någonsin. På femte dagen tvingar den unga kvinnans chef i henne alkohol, handen i hennes trosor och han knäpper upp hennes bh. Åklagarens brottsrubricering: Sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Det är inte det enda fall av grova övergrepp mot kvinnor som Unionen tar till rätten denna höst.

Mannen är inte kallad till tingsrätten enbart för brottmålet. I en annan stämning kräver TCO-förbundet Unionen honom på ett saftigt skadestånd för den sexuella kränkningen.

Men förbundet driver också ett annat fall med  grova sexuella trakasserier i domstol. Det gäller en kvinna vars chef uppmanade henne att göra bröstförstoring.

– Jag blir väldigt berörd av dessa fall, men jag har svårt att säga om de grova fallen ökar eller minskar. Mörkertalen är stora, säger Peter Tai Christensen, utredare med ansvar för jämställdhets- och mångfaldsfrågor på Unionen.

– Det finns ett stort glapp mellan dem som upplever sig som utsatta för sexuella trakasserier och dem som söker hjälp.

Omgivningens attityder kan vara ett hinder för den som vill anmäla. Peter Tai Christensen har mött utsatta kvinnor som skuldbeläggs. En vanligt reaktion är skamkänslor efter övergreppen.

– Och om kvinnan berättar får hon ofta frågan varför hon inte sagt ifrån eller sökt hjälp tidigare.

Två unga kvinnor har ändå varit starka och gått hela vägen till rättegång. Inlagorna till tingsrätten innehåller upprörande vittnesmål om män som tar sig sexuella friheter på jobbet.

Fackets råd: Skriv ner allt!

Arbetsmiljö

Historien om kvinnan som blev sexuellt utnyttjad på sitt första jobb börjar för ett par år sedan. Hon hade fått nystartsjobb av Arbetsförmedlingen efter en längre tids arbetslöshet. Hennes arbetsgivare var godkänd och fick en del av lönekostnaden betald av staten. Vid avslutningen av den första arbetsveckan bjuder chefen på alkohol. När hon först avböjer det framräckta glaset förklarar han att anställningsavtalet inte är undertecknat.

Enligt inlagan till rätten funderar hon senare på om alkoholen var spetsad med någon annan drog, eftersom hon blir kraftigt berusad och somnar på en madrass som chefen dragit fram på golvet i butiken där de arbetar. En stund senare vaknar hon av att chefen sitter ovanpå henne och knäpper upp hennes bh och för in handen i hennes byxor.

I tumultet försöker hon via mobilen få tag på både sin pojkvän och mamma. Tillslut lyckas hon viskande be mamman komma och hämta henne. Trots att den unga kvinnan förklarar för mannen att hon inte vill ha någon intim relation med honom fortsätter de sexuella trakasserierna de kommande veckorna.

Kvinnan drabbas mycket hårt av övergreppen och blir sjukskriven för ångestattacker. Hon lämnar strax därefter anställningen med Arbetsförmedlingens godkännande.

Unionen kräver nu mannen på över 250 000 kronor i skadestånd inklusive diskrimineringsersättning och därtill utebliven lön.

Skärmavbild 2016-09-08 kl. 08.21.39

I ett annat grovt fall kräver förbundet över 200 000 kronor för en ung kvinnas räkning. Hon blev anställd som sekreterare i ett mindre företag där övriga medarbetare var män, och jargongen beskrivs som ”grabbig”.

De sexuella trakasserierna börjar genast. Hon uppmanas att klä sig utmanande och gå i högklackat av sin chef. Han ber henne förstora brösten och mejlar en länk om bröstförstoring. En kollega skickar mms med bilden av en erigerad penis.

Kvinnan försöker freda sig, men chefen bortförklarar de sexuella trakasserierna med orden ”lilla gumman, du förstår väl att jag skämtar lite”. Kvinnan tar mycket illa vid sig och brister flera gånger i gråt på jobbet. När hon kontaktar Unionen och förbundet påkallar förhandling gör någon intrång i hennes lagringsutrymme i molnet och raderar foton och sms i hennes mobil.

Motparten beskyller dessutom kvinnan för sexuella trakasserier mot manliga kolleger. Det är emellertid andra gången som Unionen företräder en kvinna som utsatts för sexuella trakasserier hos denna arbetsgivare.

Peter Tai Christensen förklarar att dessa fall sällan – eller aldrig – handlar om attraktion.

– Nej, det handlar om att sätta kvinnor på plats och trycka ner dem så att de känner sig mindre värda.

Forskning visar att kvinnor som bryter sig in i manligt dominerade yrken utsätts oftare än andra.

– Den som kränker försöker ofta göra karriär på kvinnans bekostnad. Hon ska inte trivas på jobbet, hon ska känna sig obekväm och inte få de högsta löneökningarna eller bästa karriärmöjligheterna.

Även män drabbas då och då, men mer sällan än kvinnor. Även hos männen är trakasserierna vanligare när de tar jobb i branscher som domineras av det motsatta könet.

– Trakasserierna är ett sätt att återställa ordningen och få den avvikande att sluta. Den som är normbrytare löper en förhöjd risk att drabbas.

Fakta

[caption id="attachment_133172" align="alignnone" width="246"] Källor: SCB, Arbetsmiljöunder­sökning 2011/2013, LO/Novus 2015
Källor: SCB, Arbetsmiljöunder­sökning 2011/2013, LO/Novus 2015[/caption]