Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Richard Trumka, President of the AFL-CIO, speaks during the first day of the Democratic National Convention in Philadelphia , Monday, July 25, 2016. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Richard Trumka. Foto: J. Scott Applewhite/TT

”Han är rasist, trångsynt men framförallt emot arbetare”. Den amerikanska fackbasen Richard Trumka går till full attack mot Donald Trump i en intervju i Financial Times samtidigt som valet i USA närmar sig.

Det blir allt jämnare mellan de två presidentkandidaterna då USA närmar sig valdagen, den 8 november.

Republikanernas Donald Trump har siktat in sig på att locka vita arbetarklassväljare med budskapet att de tjänar på hårdare migrationslagar och ökad amerikansk protektionism.

Budskapet har med framgång förts fram i delstater som Ohio och Pennsylvania som anses särskilt viktiga att vinna och där valet ser ut att bli mycket jämt.

Men nu ger sig den amerikanska fackbasen Richard Trumka in i striden om arbetarklassväljarna.

– Trump är Trump…han är rasist, trångsynt, främlingsfientlig, kvinnohatare men mest av allt är han emot vanliga arbetare, det har han alltid varit, säger Richard Trumka till Financial Times.

Richard Trumka leder AFL-CIO, amerikanska LO, som organiserar 12,5 miljoner av USA:s 16,4 miljoner fackliga medlemmar.

Det amerikanska facket har under många varit en viktig väljargrupp för Demokraterna som är Hillary Clinton och den sittande presidenten Barack Obamas parti.

I de hushåll som inte var fackligt organiserade så röstade ungefär hälften på Demokraterna, hälften på Republikanerna i förra valet, 2012. I hushåll som var fackligt organiserade så fick Demokraterna 58 procent av väljarna, skriver Financial Times.

Att behålla de fackliga väljarna är alltså av största vikt för Demokraterna nu då opinionsundersökningar visar att Donald Trump nästan har lika starkt stöd som Hillary Clinton.

Flera av de vita arbetarklassväljarna i USA är kritiska till de frihandelsavtal USA förhandlat om. Bland annat frihandelsavtalet med Asien (TTP). Richard Trumka anser att president Obama gjorde ett misstag som drev igenom frihandelsavtalet med Asien och att de även påverkat Clintons möjligheter att vinna valet.

– Frihandelsavtalet kostar många amerikanska jobb, har den amerikanska fackbasen upprepat.

Flera gånger har Donald Trump tagit upp de amerikanska gruvarbetarnas oro för att bli av med sina jobb. Bland gruvarbetarna har han också fått gehör.

Opinionsundersökningar som facket låtit göra tyder på att Trumps taktik lyckats. Fackliga medlemmarna i större omfattning än tidigare val stödjer Republikanernas kandidat.

Richard Trumka anklagar dock Trump för att själv sett till att amerikanska jobb gått förlorade då hans egna företag lagt produktionen utomlands.

AFL-CIO ska nu också inleda en kampanj i de delstater – Florida, Missouri, Ohio, Wisconsin – som anses vara avgörande för valutgången.

– Miljontals telefonsamtal ska ringas och fackligt aktiva ska knacka dörr i arbetarklassområden i en omfattning som aldrig förr, säger han till tidningen.