VISBY 20150704 FrÂn v‰nster; Jonas Sjˆstedts fru Ann MÂwe, Malin Bjˆrk, och Ali Esbati infˆr V‰nsterpartiets partiledare Jonas Sjˆstedts tal i Almedalen under politikerveckan i Visby p lˆrdagskv‰llen. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060

Ali Esbati (V) är nöjd över satsning på arbetsmiljö i höstbudgeten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Arbetsmiljöverket får ökade anslag med 25 miljoner kronor årligen. Beskedet kommer i höstbudgeten och är tänkt att säkra fler arbetsmiljöinspektörer. 

LÄS OCKSÅ Förtroendevalda får a-kassa

När regeringen presenterar höstbudgeten nästa vecka får Arbetsmiljöverket ett positivt tillskott av 25 miljoner kronor per år från och med 2017. Enligt Vänsterpartiet har man drivit på satsningen i budgetförhandlingarna.

– Vi är glada att vi har fått till den här förstärkningen av Arbetsmiljöverkets anslag, säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Pengarna är inte öronmärkta för ett visst ändamål, men Ali Esbati förklarar att det finns en tydlig avsikt att myndigheten anställer fler inspektörer. Hög medelålder har inneburit många pensionsavgångar de senaste tio åren. Antalet inspektörer sjönk från 350 till 240 mellan åren 2006 och 2015. I vårbudgeten i fjol fick Arbetsmiljöverket ökade medel för att kunna nyanställa men nu har alltså regeringen och Vänsterpartiet valt att ytterligare satsa på myndigheten.

– Inspektörerna har en viktig funktion särskilt inom branscher där det kanske inte alltid står så bra till, där man tänjer på gränserna eller har entreprenörer med dåliga villkor, till exempel i byggbranschen. Vi ser gärna att det blir fler oanmälda besök på arbetsplatser, säger Ali Esbati.

LÄS OCKSÅ Bättre a-kassa för deltidsanställda

Han hoppas att satsningen bidrar till att Arbetsmiljöverket kan nå målet om 300 inspektörer vid utgången av 2020. Med 300 inspektörer skulle Sverige i så fall närma sig den målsättning som finns inom ILO om en inspektör per tiotusen arbetstagare.

– Men jag vill understryka att även om Arbetsmiljöverket har en väldigt viktig roll så finns det mycket annat man behöver göra för att förbättra arbetsmiljön i bred bemärkelse. Det handlar om arbetsvillkor och anställningsvillkor, inom till exempel bemanningsföretag. Man måste jobba på många fronter samtidigt, säger Ali Esbati.

LÄS OCKSÅ Se de senaste notiserna gällande arbetsmiljö!

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) kommenterar satsningen i ett pressmeddelande.

– Det är helt oacceptabelt att företag systematiskt bryter mot arbetsmiljöreglerna. Sådan osund konkurrens drabbar både arbetstagare och seriösa företag som vill göra rätt för sig. Att Arbetsmiljöverket nu kan fortsätta att stärka sin tillsynsverksamhet kommer vara ett viktigt verktyg för att skapa mer ordning och reda på svensk arbetsmarknad.