STOCKHOLM 20070220 Dags fˆr det orange kuvertet. ≈rsbesked av PPM pensionen. H‰r plockar en kvinna det ur kuvertet. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Göran Persson har helt rätt i att pensionsavgifterna borde återgå till pensionärerna. Det skriver Per-Erik Johansson, facklig ledare för Socialdemokraterna i Västerbotten.

Jag håller med förre statsminister Göran Persson om att pensionssystemet är underfinansierat och att de pengar som tas ut i pensionsavgifter borde gå tillbaka till pensionärerna – som det stod om i Lena Mellins artikel i Aftonbladet 8 september 2016.

”Vad kan de bekymrade ordförandena och språkrören göra för att ta sitt parti ur det usla läget? Det bästa, men kanske också det svåraste, är att hitta en, eller helst flera, frågor som bottnar i folkdjupet och sedan driva dem med aldrig sinande envishet. Förre S-ledaren Göran Persson har bjudit på flera gratistips. Han anser att pensionssystemet är underfinansierat och att det därför ger landets 65-plussare för låg pension. Mellan 15 och 20 miljarder som tas ut i pensionsavgifter slussas aldrig vidare till pensionssystemet utan är en ren skatt. De borde komma pensionärerna till del.

PerErikJohansson_DDetta är ingen ny fråga för Socialdemokraterna. I Västerbotten har det socialdemokratiska partiet i flera år varit överens om att pengarna ska användas till pensioner och inget annat! Vilket vi är överens med den socialdemokratiska partistyrelsen om med Stefan Löfven som ordförande:

… den inkomstgrundade ålderspensionen enligt den socialdemokratiska partistyrelsen skall vara en fristående försäkringsgren som finansieras i sin helhet med en specialdestinerad och fast pensionsavgift och som inte har koppling till statsbudgeten vilket också är ett bevis att pengarna ska användas till pensionärerna.

Per-Erik Johansson, facklig ledare för Socialdemokraterna i Västerbotten