NYMartin-K-webbledartopp

Gymnasieelever blir mordhotade när de inte vill bjuda in Sverigedemokraterna till skolan. Musiker blir mordhotade och får begära livvaktsskydd när de hoppar av en spelning för Sverigedemokraterna. Sjukhuspersonal mordhotas när de inte vill ta emot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på sina arbetsplatser.

Tjänstemän på Ungdomsstyrelsen mordhotas när de fastställer att Sverigedemokraternas ungdomsförbund inte uppfyller kraven för att få statliga bidrag. Till och med två forskare som konstaterar att anhängare till Sverigedemokraterna är mer intoleranta än andra blir mordhotade. Vilket i sin stora tragik är helt logiskt.

Är detta ett parti som andra? Är det ett normalt demokratiskt beteende vi ser när Sverigedemokraterna med hån, hat och mordhot drar ut i krig mot alla som kritiserar dem?

Naturligtvis inte.

Det är agerandet hos ett parti som inte accepterar människors rätt att säga sin åsikt, ett parti som med mordhot och förföljelse vill inskränka grunden för vår demokrati, den svenska åsikts- och yttrandefriheten.

Det är ett parti som odlar myten om att alla journalister på public service är rödgröna lögnare utifrån en enkät från 2014 som visar en övervikt av miljöpartister på SvT. Men bara 93 av de 1100 anställda på SVT svarade över huvud taget på enkäten.

Ändå fortsätter hatpropagandan mot ”PK-eliten”. Det är dessa journalister som ska förlora jobbet, eller kanske något ännu värre, den dagen SD tar makten.

Att vi skulle få en mer sanningssägande journalistik med SD vid makten är lika troligt som att Nordkorea skulle utlysa fria val. Men vi skulle säkert i nordkoreansk anda få läsa artiklar som hetsar mot flyktingar, som hänger ut oliktänkande och som, likt SD:s partisekreterare Richard Jomshof nu i veckan, uttalar sig förklenande om personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Är detta ett parti som andra? Att hota motståndare, att hetsa mot tiggare, att i förtäckta ordalag utlova utrensningar bland journalister. Och att i helt öppna ordalag lova utrensningar inom polisen, som SD-politikern Ted Ekeroth gjorde för mindre än ett år sedan när han skrev ”Dagens polischefer ska bort när vi tar makten. Varenda en ska väck och ersättas av riktiga poliser”. Är det ett parti som andra som gör så?

Och är det ett parti som andra som hetsar mot homosexuella, som riksdagens talman Björn Söder, SD, när han jämför homosexualitet med tidelag, sex med djur.

Vi kan knappast bli överraskade. Sverigedemokraterna har uppvisat en klar linje under lång tid, en linje lik den som hörts tidigare i historien, då utlänningar, intellektuella, romer, judar, journalister, homosexuella, kommunister och intellektuellt funktionshindrade har förföljts utifrån sin grupptillhörighet.

Och rakt igenom denna obehagliga ström av hat- och hotbrev hör vi nu hur Moderaterna och Kristdemokraterna grunnar över om de trots allt ändå inte kan använda Sverigedemokraterna för att nå regeringsmakten.

Tror de möjligtvis att de ska få Sverigedemokraternas hjälp utan att behöva föra någon SD-politik? Tror de att de kan övertala Sverigedemokraterna att bara agera röstboskap åt en alliansregim?

I så fall är minnet kort. SD har tydligt markerat att partiet kräver inflytande. De har lovat försöka fälla varje regering som inte aktivt stödjer partiets invandringspolitik och de har markerat att de ser arbetet utanför riksdagen som lika viktigt som riksdagsarbetet.

Det är tydliga ställningstaganden för ett parti där makt går före parlamentarism, där makt går före demokrati och där makt även går före motståndares fria liv och åsiktsbildning.

Det är skrämmande att se hur borgerliga partier leker med elden.