LÄS OCKSÅ Gruvarbetare röstade för längre arbetstid

På torsdagen avslutades omröstningen om LKAB:s nya arbetstidsavtal även bland gruvarbetarna i Malmberget. 80 procent av deltagarna i omröstning sa ja till det nya avtalet, som innebär längre arbetstid utan kompensation. Alternativet hade varit att gå på IF Metalls centrala avtal och få större försämringar till exempel när det gäller semesterdagar.

– 437 av drygt 900 medlemmar röstade. De hade slutit upp bra i älgjakten, säger Tomas Strömberg, klubbordförande för IF Metallklubben Gruvfyran till lokaltidningen NSD.

Han säger att känslorna är blandade. Många medlemmar upplever att de inte hade något val och att de hamnat i en slags gisslansituation. LKAB hade stängt dörren för fortsatta förhandlingar efter att Gruvtolvan i Kiruna redan accepterat avtalet utan medlemsomröstning, så omröstningen hade inget bra alternativ.

– Ett dåligt förslag och ett ännu sämre förslag att välja mellan. Det centrala avtalet är ju tyvärr betydligt sämre än LKAB:s erbjudande, säger Tomas Strömberg.

LÄS OCKSÅ Avtalsstrid på LKAB splittrar facket

I onsdags röstade även medlemmarna i Gruv 135:an ja till LKAB:s avtalsförslag, men där var omröstningen betydligt jämnare. Bara 55 procent röstade ja. Resten ville säga nej och markera sitt missnöje med situationen.

När allt nu är klart innebär det ändå att samtliga gruvklubbar på LKAB i Malmfälten får samma lokala avtal. Det nya arbetstids- och semesteravtalet innebär att arbetarna får allt från sex till 36 minuter längre arbetstid om dagen, enligt Tomas Strömberg.

IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic känner inte till vad som hänt inom LKAB i det här fallet, men säger att det rent generellt blir allt vanligare att företag sätter hårt mot hårt i förhandlingar och säger upp lokala avtal.

– Tyvärr sker det ofta när det kommer nya ledningar som undrar varför vissa förmåner finns. Då gäller det att ha avtal och belägg för allting. Det har blivit mer juridik de senaste tio åren och man kollar vad som finns skrivet i stället för att acceptera tidigare överenskommelser som gällt i många år och ofta varit muntliga.

Lokala avtal kan sägas upp och för att de anställda inte ska förlora år av framförhandlade rättigheter är det viktigt att också avtala om vad som gäller om avtalen sägs upp.

– Oftast får de anställda en förmån för att de går med på något annat i förhandlingen. Då är det viktigt att skriva att om avtalet sägs upp och förmånen tas bort, så gäller inte heller det som företaget fått i utbyte, säger Darko Davidovic.