LÄS OCKSÅ Avtalsstrid på LKAB splittrar facket

Med 60 röster för och 48 emot beslutade medlemmarna i IF Metallklubben Gruv 135:an igår att säga ja till LKAB:s försämrade arbetstidsavtal.

Som Arbetet tidigare berättat har LKAB sagt upp det tidigare arbetstidsavtalet. Vid medlemsomröstningen igår fanns alternativen att antingen acceptera företagets nya avtalsförslag med förlängda arbetstider, eller tvingas följa IF Metalls centrala avtal som skulle innebära ännu större försämringar för de anställda.

– Vi hade inget att vinna på att säga nej nu eftersom LKAB helt stängt dörren för fortsatta förhandlingar, säger Pentti Rahkonen, ordförande för Gruv 135:an.

Han är därför nöjd med resultatet, men tycker att det var trist att det blev så jämnt.

– Det visar att många är väldigt missnöjda och vill att vi ska fortsätta att kriga ändå för att markera mot arbetsgivaren att vi inte accepterar att förhandlingarna går till så här.

Enligt facket kom LKAB med ett i färdigt avtalsförslag som bland annat innebar flera minuters längre arbetstid för skiftarbetarna. Företaget  krävde att klubbarna skulle skriva under, annars skulle bara det centrala avtalet gälla i framtiden.

IF Metallklubben Gruvtolvan i Kiruna skrev under avtalet utan medlemsomröstning, vilket de andra gruvklubbarna kritiserat eftersom det splittrade facket och försämrade deras förhandlingsläge. Gruv 135:an i Svappavaara och gruvfyran i Malmberget har låtit medlemmarna avgöra genom medlemsomröstningar.

Omröstningen i Malmberget pågår fram till i eftermiddag. Om arbetarna där säger nej till det nya avtalet blir konsekvensen att olika arbetstidsregler kommer att gälla för de olika  gruvklubbarna inom LKAB i Malmfälten.