Här skapas en tjuvfälla för att fånga sjukhustjuven. Eva Salqvist uppmuntrar. Foto: Samuel Pettersson/TT

Glädje och hopp när det behövs som mest: Genom litteraturen förvandlas västerbottniska sjukhusbesök till äventyr i korridorer och kulvertar.  – Vi vill bidra till glädje, ge stöd och ingjuta hopp hos barn och ungdomar, säger Ann-Helen Littbrand, kultursamordnare vid Norrlands universitetssjukhus, Nus.

Genom att skapa en spännande sjukhusmiljö hoppas inblandade i läs- och litteraturprojektet ”Med famnen full av äventyr” att barn och ungdomar ska få en positiv upplevelse under sjukdomstiden.

Vi hänger med på ett av äventyren i projektet som inleds på lekterapin. Barn och föräldrar intar kuddarna på golvet och när Eva Salqvist läser högt ur boken Rex, Rut och sjukhustjuven lyssnar alla uppmärksamt och barnen kommenterar, stundtals, ivrigt handlingen.

– Vi använder oss av kultur för att patienter och anhöriga ska må bättre och känna att sjukhuset är en trygg plats. Det är viktigt att det finns utrymme för personligheten även på sjukhus, säger Ann-Helen Littbrand och tillägger:

– Många barn är inte sjuka själva, men tillbringar ändå hela sin barndom på sjukhus. Dessa barn växer ofta upp i skuggan av ett syskon eller en förälder som är sjuk. I detta projekt är alla barn på sjukhus – de som vill, kan och orkar – välkomna.

Inom ramen för läs- och litteraturprojektet ”Med famnen full av äventyr” släpptes nyligen boken om sjukhustjuven av författaren och syskonstödjaren vid Nus, Eva Salqvist. Boken är den första i en serie på fyra om barn på sjukhus som löser mysterier. I Rex, Rut och sjukhustjuven spanar barnen efter en mystisk tjuv som tagit ett Nintendospel, flera glassar och en mjukiskanin och i kommande böcker misstänker de att det finns ett källarmonster i en kulvert, spöken i väggen och vampyrer på Blodcentralen.

– Tanken är att bidra till kreativitet och uppmuntra till läsning. Men också att barnen, när de får nära kontakt och hamnar i viloläge, får möjlighet att sätta ord på sina känslor, säger Eva Salqvist.

När boken är slut förflyttar vi oss alla till hobbyrummet. Med avstamp i berättelsen i boken skapar barnen en mjölfälla som ska avslöja tjuven. De enas om att det ska bli en tjusig, glittrig sådan som tjuven inte kan låta bli att knycka. Utrustade med pinnar, nålar, kartong, sjukhusmaterial, glitter och limpistoler skrider de till verket.

Nöjda över resultatet påbörjar de äventyrsvandringen i sjukhusets korridorer där mjölfällan placeras synligt, hängande i taket.

Vi undrar, i spänd förväntan, vem som är tjuven. Är det ett gäng byggarbetare eller några sköterskor som passerar? De, stannar upp, ler och skojar med barnen. Och när en rolig och rapp städerska, med mycket mjöl i håret, dyker upp och avslöjas som tjuv, skrattar vi alla för fullt. Tjuvfällan funkade!

– Detta är en riktig glädjekick vilket är oerhört värdefullt. Sådana behöver vi många av, säger en av mammorna, Madeleine Hjalmarsson.

– Det är bra att barnen kan skratta och har roligt. Min man har cancer så vi är ofta på sjukhuset, säger Habiba Khanouche.

Men vad händer efter projekttidens slut 2017?

– De arbetsmetoder vi kommit fram till lever vidare. Och vi vill gärna dela med oss av dem till andra bibliotek och sjukhus, säger Ann-Helen Littbrand.

Yvonne Rittvall

Barnkultur i vården

• Med bidrag från Kulturrådet drivs ”Med famnen full av äventyr” i samarbete mellan Västerbottens tre sjukhusbibliotek i Umeå, Skellefteå och Lycksele. Medverkar gör även sjukhuslärare, lekterapeuter, syskonstödjare, personal inom hälsovården, ABF Västerbotten samt Alva kultur.

Alva kultur, centrum för kultur i vården, som invigdes 2007 är en unik verksamhet i Sverige som via kulturupplevelser och kulturaktiviteter verkar för förbättrad hälsa. Sjukhusbiblioteken i Västerbottens län är basen för verksamheten och på Norrlands universitetssjukhus, NUS, finns även ett konstgalleri, Galleri Alva.