Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Det var ett medvetet val från Scania att öka andelen kvinnor bland de anställda. Och startas det en fackförening är den välkommen.

LÄS OCKSÅ Indiska kvinnor ta plats i bilindustrin

– När Scanias ledning bestämde sig för att öka antalet kvinnor i produktionen låg vår fabrik i uppbyggnadsfasen, berättar fabrikschef Helmut Schwartz. Därför skickade vi rekryterare till de tekniska skolor i delstaten som hade högst andel kvinnliga studenter. Vi berättade om Scanias värderingar och behov, och välkomnade speciellt kvinnor.

Delstaten Karnataka där fabriken ligger är stor som halva Sverige, och många av de unga kvinnor-na från olika delar av staten kom i sällskap med sina föräldrar. Volvo kände man till, de har en fabrik bara någon mil från Narasapura, men Scania, vad var det för något? Misstänksamheten var stor, men när de fick besöka fabriken kunde de lugnt lämna sina döttrar.

Många av de rekryterade hade aldrig sett ett svetsaggregat annat än på bild. Därför började Scania med praktiska tester för att se var varje nyanställd kunde passa in. De som visade intresse för att lära sig svetsning fick gå en kurs på en månad, och sedan göra ett test som visade om de höll måttet. Nio av trettiosju svetsare är kvinnor.

– Alla är överens om fördelen med kvinnor på verkstadsgolvet. Stämningen är bättre, språket blir mjukare, respekt för varandra visas hela tiden, säger Helmut Schwartz.

Det är inte alls ovanligt att det finns 20 olika konkurrerande fackföreningar på en och samma fabrik i Indien. Det högsta antal registrerade fackföreningar som är känt var 64 på en livsmedelsfabrik. Den fackliga splittringen motverkar ofta de anställdas intressen.

– Det finns fackföreningar som använder misshandel, mord och utpressning för att visa sin styrka. Men det finns även de där man samarbetar med företaget för att skapa en bra arbetsmiljö, säger Helmut Schwartz.

– Fabriken här är ny och arbetarna är så unga och oerfarna att det ännu inte bildats någon fackförening. Men jag förväntar mig en förr eller senare. Vi vill att de anställda ska stanna hos oss för all framtid. Det kan vi bara lyckas med om vi bygger en bra arbetsplats för alla. Vi bygger inte bara en fabrik, vi bygger ett varumärke här i landet.

Anders Eliasson