Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

dilma-rost

Dilma Rousseff. Foto: Leo Correa/AP-TT

Brasiliens president Dilma Rousseff har avsatts av senaten, anklagad för att ha brutit mot landets budgetregler. Själv kallar vänsterpolitikern Rousseff riksrättsprocessen för en statskupp.

Nye presidenten Michel Temer svors in bara timmar efter omröstningen.
61 av de 81 senatorerna röstade på onsdagen för att avsätta Rousseff, som redan var avstängd från sitt ämbete. 20 ledamöter röstade emot. Nu förlorar hon makten permanent.

Det krävdes att minst två tredjedelar av senaten röstade för hennes avsättning.

Direkt efter omröstningen utbröt jubel bland de senatorer som ville avsätta Rousseff. Några började sjunga Brasiliens nationalsång i senatssalen, medan andra viftade med landets flagga.

Men Rousseffs anhängare visade sorg och missnöje över omröstningen och på flera ställen i landet genomfördes gatuprotester.

Flera fack i landet har varit kritiska till den politiska processen. I en tidigare artikel i Arbetet Global kallar Fatima da Silva, från lärarfacket CNTE, processen för en ”statskupp”.

Senaten röstade även i en separat fråga om Rousseff skulle utestängas från alla offentliga uppdrag i åtta år. Senaten röstade inte för förslaget, utan tillåter henne att även i fortsättningen inneha offentliga uppdrag.

75-årige Michel Temer, som har varit interrimspresident under tiden som Rousseff varit avstängd, svors redan på onsdagen in som ny president med mandat att sitta på posten till slutet av 2018.

Dilma Rousseff kommer att överklaga riksrättsåtalet mot henne i Högsta domstolen, uppgav den avsatta presidentens advokat José Eduardo Cardozo efter omröstningen.

Rousseff anklagas för att ha olagligen ha dolt ett budgetunderskott med hjälp av lån från statliga banker inför valet 2014. Men i ett försvarstal inför senaten i måndags sade hon att riksrättsprocessen mot henne strider mot landets författning.

Hon framhöll då att den regering hon ledde begick misstag men aldrig svek sina väljare. Rousseff sade att Brasiliens ekonomi riskeras för att skydda den ekonomiska elitens intressen och varnade för att de senaste 13 årens sociala framsteg nu hotas.

Redan i våras, den 12 maj, röstade senaten för att ställa Rousseff inför riksrätt. Under tiden har hon varit avstängd från presidentposten har landets styrts av Michel Temer, som bildat ny regering med mittenhögerpartiet PMDB i spetsen.

Dilma Rousseff valdes 2010 till Brasiliens första kvinnliga president, en post som hon tillträdde den 1 januari 2011.

TT