STOCKHOLM 2016-05-29 Statsminister Stefan Lˆfven (S), Miljˆpartiets sprÂkrˆr Isabella Lˆvin, V‰nsterpartiets partiledare Jonas Sjˆstedt, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie ≈kesson, Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, Liberalernas partiledare Jan Bjˆrklund, Centerpartiledaren Annie Lˆˆf och Moderatledaren Anna Kinberg Batra innan sˆndagens partiledardebatt p SVT i Stockholm. Foto: Jonas Ekstrˆmer / TT / Kod 10030

De fem högerpartierna i riksdagen tar ständigt nya steg för att angripa människors löner, trygghetssystem och välfärdstjänster, skriver Ulf Björk. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Högern ogillar allt som gör det bättre för vanliga människor. Det skriver Ulf Björk, IF Metall S.

På kort tid har den socialdemokratiska regeringen genom sin ekonomiska politik skapat ekonomiska förutsättningar för ett rättvisare och jämlikare samhälle.

Ytterligare 24 miljarder kronor ska i höstens budget satsas på jobb, skola, välfärd och klimat. Tio av dessa miljarder går till kommuner och landsting.

Det här får borgarna att gå i taket eftersom de avskyr reformer som gör att människor får det bättre. I stället efterlyser de borgerliga partierna en stramare budget för sämre tider. Gråterskorna i form av nationalekonomer på högerkanten stämmer in i borgarnas klagosång.

Under sina åtta år vid makten höll borgarna på att rasera landet genom sin ekonomiska politik som ökat klyftorna i landet och när nu försök görs för att vrida utvecklingen åt rätt håll skriker de högt. Men vi tar strid för den svenska modellen som bygger Sverige starkare.

Konflikten mellan höger och vänster i svensk politik handlar om att de fem högerpartierna i riksdagen ständigt tar nya steg för att angripa människors löner, trygghetssystem och välfärdstjänster. Högerpartierna turas om att lägga försåtliga förslag om att riksdagen ska reglera ingångslönerna och flytta makten från fackföreningarna och deras avtal.

Syftet sägs vara att hjälpa nyanlända att komma in på arbetsmarknaden genom sänkta löner. Några fler arbeten skapas inte med lägre löner, det enda det skulle ge är sänkta löner för vanliga löntagare.

Vilket givetvis är borgarnas egentliga syfte, glöm inte det. Tänk er sedan en framtid, där de borgerliga partierna mot all förmodan skulle få regeringsmakten igen. Då skulle högerkrafterna sätta löner i Sveriges riksdag. Nej tack säger vi!

Ulf Björk, IF Metall S