NYMartin-K-webbledartopp

Moderaterna vill fortsätta sälja ut statliga bolag om de kommer till makten, förklarade M:s näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered i veckan. Av särskilt intresse är det statliga bolåneföretaget SBAB.

SBAB har som statlig institution på en i övrigt privatkapitalistisk finansmarknad alltid rönt obehag hos moderater. Efter finanskrisen 2007–2008 skapades också bilden av att hela kraschen orsakades av statens inblandning.

Här tog man över högerns problembeskrivning från USA, där skulden för kraschen lades på de två bolåneföretag som ägts av amerikanska staten, Fannie Mae och Freddie Mac.

Att privata banker sålde vidare lån utan täckning, att banker aldrig haft de pengar de lånade ut eller att bankdirektörer pekade på fiktiva uppblåsta värden för att kunna ta ut bonusar i miljardklassen, allt detta spelade mindre roll. Enligt den nya historiebeskrivningen var allt statens fel. Och i Sverige pekade borgerliga debattörer alltså ut statliga SBAB.

Och visst, finns ingen statlig aktör på marknaden som åtminstone till en del kan hålla tillbaka storkapitalets extravaganser blir det betydligt lättare för det kvarvarande finanskapitalet att blåsa upp värden och ta ut övervinster, vilket uppenbart är Moderaternas avsikt.

Att affärsbankerna år efter år lyckats ta ut gigantiska övervinster oavsett finanskriser eller finansbubblor är ett resultat av att konkurrensen i stort sett har upphört. Finansmarknaden liknar ett oligopol där staten endast släpps in med mångmiljardbidrag vid tillfälliga kriser.

SBAB har i viss mån lyckats värna en sund konkurrens på bolånemarknaden, något Moderaterna nu alltså vill stoppa. Och natutligtvis jublar storkapitalet.