VISBY 2016-07-05 LO:s ordfˆrande Karl Petter Thorwaldsson under ett seminarium i Almedalen. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

Karl Petter Thorwaldsson. Foto: Janerik Henriksson/TT

– Jag tror att finansministern tycker att vi varit ganska bråkiga, svarar LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson efter att Kommunals före detta ordförande Annelie Nordström riktat kritik mot hur LO fungerar.

LÄS OCKSÅ ”Så här kan det inte fortsätta inom LO” – stor intervju med Annelie Nordström 

I en stor intervju i Arbetet under fredagen riktar den förra Kommunalbasen Annelie Nordström svidande kritik mot LO. LO ”slickar uppåt” och vågar inte utmana Socialdemokraterna hävdar den före detta kommunalbasen.

Nu svarar LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson på kritiken.

– Jag tror inte någon annan än Annelie Nordström har upplevt det så, säger han.

Han säger att det vore roligt om hon ringde till Magdalena Andersson och frågade om hon håller med.

– Jag tror att finansministern tycker att vi varit ganska bråkiga, säger Karl-Petter Thorwaldsson och hänvisar till kravet på regeringen att satsa 70 miljarder för att stimulera den svenska ekonomin.

I intervjun i Arbetet varnar även den före detta Kommunalordföranden för den ”tuppfajt” som hon anser pågår mellan manliga förbund inom LO. Hon varnar för kartellbildning och pekar ut förbunden inom 6F som ett hot mot samordningen inför avtalsrörelsen. Karl-Petter Thorwaldsson svarar på kritiken.

– Det vore alldeles för enkelt att säga att det är förbunden som Annelie pekar ut som gör att vi inte hade någon samordning i avtalsrörelsen 2016. Hade det varit så enkelt hade vi kunnat lösa det.

LÄS OCKSÅ 6F slår tillbaka mot kritiken från Nordström

Enligt LO-basen beror problemen med samordningen på andra saker.

– Det är som vi tidigare sagt. Det är svårt att ha både märket som styråra och samtidigt ge höga löneökningar till kvinnodominerade låglönebranscher

På en punkt ger dock LO-basen Annelie Nordström rätt.

– Jag tycker att hon har rätt i att alla förbund har ett ansvar om vi vill ha en samordning i avtalsrörelsen. All måste bjuda till. Vi ska börja det jobbet nästa vecka då alla förbund ska träffas och tala om samordning inför nästa års avtalsrörelse, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LÄS OCKSÅ Ledare: Är LO:s makt på väg att försvinna?