Foto: Jurek Holzer/TT

Kollektivavtal och ständiga kontroller i skogen har fått oseriösa bärbolag att lämna de svenska bärskogarna, men fortfarande finns det lycksökare kvar i snåren.

LÄS OCKSÅ …och så har det blivit för bärplockarna i Finland

I år är det är gott om bär i skogarna och ungefär 3 000 plockare från framförallt Thailand är i full färd att skörda vad naturen ger i form av blåbär, lingon och hjortron. Numera sker det också under hyfsat kontrollerade former.

– De som rekryterats via bemanningsföretag i Thailand till svenska bäruppköpare, kommer med arbetstillstånd och vi har varit med och godkänt företagen, som måste ha kollektivavtal för sina anställda, säger Berit Forsgård i Ragunda. Hon är samordnare för Kommunals bärgrupp i Kommunals avdelning i nedre Norrland. Det betyder Härjedalen, Jämtland och Medelpad.

3 000 plockare i skogarna  betyder ungefär 1 000 färre än förra året. Mycket som en följd av allt hårdare regler och kontroller.

En förutsättning för att ta hit plockare från Thailand är att de thailändska bemanningsföretagen har ett kollektivavtal med sina anställda. I år ligger grundlönen på drygt 20 000 kronor i månaden.

Därutöver kommer ackord, som gör att skickliga plockare kan tjäna cirka 60 000 kronor på att plocka bär från mitten av juli till mitten av september.

– Väl här gör vi kontroller flera gånger ute i deras boenden och kollar scheman, lönelistor och andra arbetsvillkor.  Mitt intryck är att det är lugnt i år, säger Berit Forsgård.

Vid sidan av plockare från Thailand, kommer det hit plockare från EU. Enligt Berit Forsgård  handlar de oftast om romer, som med EU:s regelverk har möjlighet att komma hit utan tillstånd för att plocka bär på egen hand.

– För oss är det svårt att hjälpa dem. Men om vi misstänker att det är en organiserad verksamhet kan vi slå larm, säger Berit Forsgård.

Utanför Sollefteå upptäckte Kommunals kontrollanter tidigare i somras ett läger och kontaktade då polis och kommun. Också Skatteverket är intresserade av dessa så kallade friplockare. Är deras plockande organiserat av uppköpare, innebär det att intäkter är skattepliktiga för både plockare och uppköpare.

– Men det är svårt att bevisa. Vi kan också se att många friplockare börjat sälja sina bär själva längs vägkanten, säger Berit Forsgård.

De utländska bärplockarnas situation har i många år väckt uppmärksamhet, när de utnyttjats hårt och haft vidriga arbetsförhållanden i skogen.  Samtidigt som lönen varit usel. Under några år vars den så dålig att de inte ens hade råd att betala biljetten hem utan fick hjälp av inblandade kommuner med med mat och tak över huvudet.

– Det känns bra att våra insatser har rensat ut de oseriösa bolagen ur skogarna, säger Berit Forsgård.