Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

eyup_alemdar_1312

Eyüp Alemdar, ordförande för Koop-Is.

Den turkiska regeringen har förbjudit flera fackförbund men svenska Handels samarbetspartner Koop-Is försvarar den turkiska regeringens agerande.

– Det är ett misstag att protestera. Vi har varit utsatta för en terrorattack och det är mot den bakgrunden som regeringens agerande måste förstås, säger Eyüp Alemdar, ordförande för Handels motsvarighet i Turkiet Koop-Is, till tidningen Handelsnytt.

Efter sommarens kuppförsök har 19 fackförbund förbjudits i Turkiet och 80 000 anställda sagts upp. Offentliganställda tvingas också svara på frågor om vilka tidningar de läser och konton de har på sociala medier.

Svenska Handels samarbetspartner Koop-Is säger till Handelsnytt att den turkiska regeringens agerande handlar om att ”stoppa illegal verksamhet som skadar vårt land och vår demokrati. Inte om att förbjuda fria fack.”

Amnesty och världsfacket IFS och svenska Journalistförbundet är dock djupt oroade över att mänskliga rättigheter kränks, pressfriheten inskränks i Turkiet.

Karin Junghem, internationell ombudsman på Handels, säger till tidningen Handelsnytt att de ”ser allvarligt på att fackföreningar förbjuds”.

LÄS OCKSÅ:

 Lista: här är facken som förbjudits i Turkiet

 Turkisk personal tvingas registrera sig själva

Facken varnar för Turkiets utveckling

Så har facken drabbats av utvecklingen i Turkiet