STOCKHOLM 20160405 YBC-skolan i Nacka. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kommunernas brutna löften om heltid väcker ilska hos Arbetets läsare. På sociala medier och i mejl har de ifrågasatt politikernas vilja öka andelen heltidsanställningar.

LÄS OCKSÅ Kommunerna sviker löftet om heltid

En läsare pekar på att Botkyrka, som trots stor invandring, har lyckats med att 80 procent av alla anställda inom kommunen jobbar heltid. ”Hur många procent heltid kan det bli om kommunerna inte obstruerade tillkomsten av asylförläggningar?”, frågar sig läsaren.

LÄS OCKSÅ S-kommuner uppfyller inte sitt löfte

Missnöjet inom äldreomsorgen är stor. En läsare klagar på att de flesta äldreboende i Stockholm endast erbjuder deltid för att spara pengar. ”Deltidare får jobba minst fem dagar per vecka med kortare arbetspass så man har ingen möjlighet att jobba på annat ställe för att fylla ut till en heltid. Detta gäller kommunala äldreboenden liksom privata. Skulle aldrig rekommendera folk plugga till undersköterska idag.”, skriver läsaren.

LÄS OCKSÅ Så många arbetar i de S-kommuner som lovat heltid

Av samma åsikt är en annan läsare, som sökt jobb som undersköterska sedan hösten 2015 men bara fått erbjudanden om deltid. ”Man anställer ingen tillsvidaretjänst på flera år utan fyller bara ut med billigaste timjobbarna. Timjobbare sliter häcken av sig i förhoppning att få en tjänst. Hur blev det så här? Man behöver undersköterskor men man erbjuder bara deltid numera.”

LÄS OCKSÅ Så många har heltidsjobb i de kommuner som lovar – se lista!

LÄS OCKSÅ Dåligt med heltid i landstingen

LÄS OCKSÅ ”Förändringen tar tid att göra” – SKL om att införa heltid

LÄS OCKSÅ Heltid till alla i Uppsala kommun