I höst avser Finland att skriva under ett avtal om närmare försvarssamarbete med USA, uppger försvarsminister Jussi Niinistö.

Finland ser risken att bli akterseglat av Sverige, säger en försvarsanalytiker till TT.
Avtalet offentliggörs i en tid då flera nordiska länder har klagat på ökad rysk militär aktivitet i regionen. Det är dock inte så omfattande att det innefattar ömsesidigt militärt stöd, som ett medlemskap i försvarsalliansen Nato skulle göra.

– Det täcker områden där vi redan samarbetar, som militärträning, delning av information och forskning, säger Jussi Niinistö, som tillhör partiet Sannfinländare, på telefon till Reuters.

Forskningsledare Robert Dalsjö på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) tolkar signalen från Finland så här:

– Min läsning är att Finland ser risken att man håller på att bli akterseglad av Sverige, att Sverige håller på att skapa ett betydligt närmare förhållande till USA än vad Finland har, och försöker komma ikapp helt enkelt.

Dalsjö påpekar att Finland under ett par år har uppträtt väldigt försiktigt och egentligen inte vågat säga någonting, kanske av rädsla för den ryska reaktionen. Men i våras vände det och finländska toppolitiker började tala om vikten av nära band till USA.

TT: Vad är nytt i det här utspelet?

– Man verkar mindre ängslig för den ryska reaktionen och bejakar aktivt ett nära bilateralt förhållande, parallellt med Sverige, till USA, svarar Robert Dalsjö.

Döpt efter den svenska försvarsministern finns den så kallade (Peter) Hultqvist-doktrinen som innebär att ligga så nära USA som möjligt utan att gå med i Nato.

– Den har med tiden gjort Finland nervöst för att bli lämnad ensam med den ryska björnen, säger Robert Dalsjö — som inte väntar sig en stark rysk reaktion på Jussi Niinistös besked:

– Om inte ryssarna uppfattar att det här är en offentlig markering mot dem, vilket det knappast är, så kommer de nog inte att göra något som syns eller märks.

TT: Vad får det finska utspelets för påverkan på den svenska linjen?

– Jag skulle säga att det underlättar för den svenska linjen, för vi kan med godare samvete fördjupa vårt eget förhållande till USA.

Lars Pedersen/TT