ENK÷PING 20160310 Kontanthantering i kassan i en butik Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kassadiskarna hos klädkedjan Zara är för höga och går inte att höja eller sänka. Anställda får värk i axlar, händer och rygg. Nu hotas klädkedjan av vite från Arbetsmiljöverket.

Mikael Willman är regionalt skyddsombud och ombudsman på Handels i Malmö och har anmält två butiker i Malmö till Arbetsmiljöverket.

– Det är horribelt, kassadiskarna är alldeles för höga. Risken är stor att de som jobbar där får värk i kroppen, säger han till tidningen Handelsnytt.

Arbetsmiljöverket kräver efter en inspektion att Zara tar itu med arbetsmiljöproblemen. Om företaget inte åtgärdat problemen innan den 15 september hotar ett vite på 50 000 kronor.

Butikerna får också kritik för att de saknar ett systematiskt arbetsmiljöarbete, som innebär att man kontinuerligt förebygger risker och åtgärdar det som är fel. Myndigheten kräver också att man tar in extern hjälp, då man bedömer att företaget saknar tillräcklig kunskap om arbetsmiljöarbete.

– Det är allvarligt när ett så stort företag inte jobbar med systematiskt arbetsmiljöarbete. Det finns dessutom en rädsla hos de anställda, och cheferna på olika nivåer har inget mandat att göra någonting åt arbetsmiljön. Många beslut måste först gå genom huvudkontoret i Spanien, säger Mikael Willman.

I ett svar till Arbetsmiljöverket skriver företaget bland annat att de anlitat företagshälsovård som ska hjälpa dem att bedöma belastningen vid kassaarbete.  Företagshälsovården ska också hjälpa butikerna att få rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet.