Som jag har längtat. Det var redan förra året jag utsågs till Arbetets nästa chefredaktör. Nu är jag äntligen på plats efter några månaders föräldraledighet. Tillsammans med tidningens duktiga medarbetare är det dags att ta sig an utvecklingen av framtidens fackliga journalistik.

Arbetets journalistik är viktig. De villkor som råder på våra arbetsplatser är på så många sätt avgörande för de liv vi lever. Vilka löner vi har, om vi befinner oss i en vikariekarusell, om vi orkar jobba ett helt arbetsliv. I värsta fall kan det vara just en fråga om liv och död.

Här ska Arbetet skärskåda, granska mer noggrant och vara mer initierad än andra tidningar. Läsare av tidningen ska alltid få den mest aktuella och relevanta journalistiken om vad som händer på arbetsmarknadsområdet.

Arbetsvillkoren i hela Sverige från norr till söder ska skildras.

Denna vecka granskar vi de kommuner som lovar rätt till heltid. Bakom löftena visar det sig att bara sex av tio anställda jobbar heltid. Det gör stor skillnad i plånboken. Men det påverkar också hur stor pensionen och sjukpenningen blir, något som verksamhetsledaren Camilla Hagenlöv lyfter fram.

Själv jobbar hon i Kiruna, som är den kommun som lyckats bäst med att infria löftet. Läs mer om hur de har gått tillväga och om kommunerna som sviker sitt löfte här.

Under hösten stundar en avtalsrörelse som kan komma att bli mycket stökig. Flera LO-förbund har uttryckt oro över en kollapsad samordning. Samtalen ska snart inledas, men utmaningarna tornar upp sig. Som Arbetet rapporterat om kan det ännu en gång vara kvinnolönerna som stjälper samordningen. Spänningarna ökar också av att industrin står och stampar medan byggsektorn skriker efter folk.

Lägg till det högljudda röster som ropar på förbud mot sympatiåtgärder, sänkta ingångslöner och mer statlig inblandning i lönebildningen och insikten landar att hösten innehåller alla ingredienser för en giftig cocktail. Mycket står på spel och Arbetet är på tårna för att skildra händelseförloppet.

När tidningen på fredagen når Arbetets läsare är redaktionen i full gång med att planera hösten. Både i papperstidningen och på webben ska det hända spännande saker. Redaktionen tar gärna emot tips och är mycket intresserade av att få veta vad ni vill läsa mer om. Hör av er!