Foto: Jessica Gow/TT

Den gamla ledningen i TRSM, som driver delar av skärgårdstrafiken i Stockholm, har ersatts efter månader av turbulens.
Seko, som hotat med rättsliga åtgärder, räknar med att ordningen ska återställas i bolaget.

Gotlandsbolaget, den nya huvudägare i TRSM, lät i fredags den gamla ledningen gå. På ett möte på M/S Dalarö på måndagsmorgonen fick de anställda möta sin nye vd Henric Cars, som till vardags är vice vd för Destination Gotland AB.

– Vi var 45 anställda på plats och det kändes bra redan vid inledningen, när den nye vd deklarerade att det är ett rederi som tar över, säger Sekos klubbordförande i TRSM, Kenneth Österlund.

Polisrazzia, uppsägningshot, sjukskrivna medarbetare, lögner, polisanmälningar och trakasserier av de anställda. Personalen i det nya skärgårdsbolaget TRSM var, enligt Seko, del av den gamla ledningens sätt att sköta bolaget. Seko planerade att driva konflikterna vidare både till tingsrätt och arbetsdomstol.

– Men idag, när Gotlandstrafiken går in i verksamheten är det bara positiva tongångar och vi räknar med att kunna lägga det här bakom oss, säger Kenneth Österlund.

TSRM group 1 är det lilla uppstickarbolaget, som överraskande blev ett av tre företag som ansvarar för båttrafiken i Stockholms skärgård. Bland annat till destinationerna Möja, Sandhamn, Runmarö och Nämndö.

Bolaget övertog i april driften av 17 fartyg från gamla Waxholmsbolaget, bland dem ångfartygen Storskär och Norrskär och de sammanlagt  dryga 100-talet anställda.

Men starten blev stökig. Det nya företagets ledning saknade i stort erfarenhet av att driva rederinäring. Landstingets upphandlingsbeslut överklagades. Den dåvarande operative chefen slutade och riskkapitalisten Mikael Fahlander sålde sina 51 procent av aktierna i TRSM till Gotlandsbolaget.

Turbulensen inom TRSM blev till slut för mycket för Gotlandsbolaget.

I fredags meddelade TRSM i ett pressmeddelande att vd Annette Schildes avgår, samtidigt som vice vd och trafikchefen också lämnar sina jobb.
– De finns kvar som delägare, men kommer inte att ha något med verksamheten att göra, säger Kenneth Österlund.

LÄS OCKSÅ

Seko stämmer TRSM