Grace Jones, Zara Larsson, Morrissey och Jamie XX drar västerut. Foto: TT-bild

Grace Jones, Zara Larsson, Morrissey och Jamie XX drar västerut. Foto: TT-bild

I dag inleds tionde Way out west i Slottsskogen i Göteborg, med ett gäng egensinniga gränsbrytare som dragplåster: Morrissey, PJ Harvey, Sia, Grace Jones, Zara Larsson, Jamie XX, Anohni.

Arrangörerna har utökat området med en femte scen och säger sig kunna släppa in ännu något fler än förra årets rekord, 30 000 per dag. Eftersom ingen artist i år är riktigt i paritet med till exempel Prince som spelade 2011, blir det förhoppningsvis inte allt för tjockt framför Flamingoscenen när Sia (med hitar som ”Chandelier” från 2014 och ”Cheap Thrills” från årets This is acting) avslutar i Slottsskogen på lördag kväll. Det brukar kunna bli trångt och mörkt i slutet av festivalnätterna.

Förutsättningen för publiken att sprida ut sig är i alla fall stor. Förutom i  Slottsskogen så på efterföljande (och överlappande) Stay out wests handfull tillhåll runt om i Göteborg.

Samtidigt blir det en hel del frustrerande krockar. I eftermiddag börjar det i mindre skala med kanadensiska singer-songwritern Basia Bulat och charmiga finlandssvenska Vasas flora och fauna (med låtar som ”Om jag nånsin far till Jakobstad igen”), strax därefter Daughter och M83.

För att vara säker på att komma in på Stay out west gäller det ofta, åtminstone på fredagen och lördagen, att offra åtminstone delar av de sista konserterna i Slottsskogen. I kväll kan det bli en fin avslutning i Hagakyrkan med Albin Lee Meldau, göteborgaren med en fantastisk röst besläktad med Anohnis (tidigare Antony and the Johnsons, spelar på fredagen).

På torsdagskvällen avslutar Morrissey i Slottsskogen och på fredagen PJ Harvey.

De tidigare fyra scenerna har utökats med en samtalsscen, ”Wow talks”. Temat är hållbarhet i olika bemärkelser och där ska bland annat frågan som sexuella ofredanden på festivaler diskuteras. Där pratar Little Jinder om skapandeprocessen och övriga gäster är en blandad skara från miljöminister Karolina Skog till Lena Sundström, Alex och Sigge, Clara Henry, John Ajvide Lindqvist, Martin Schibbye, Maxida Märak och Henry Rollins.

Som vegetarian är det fint att Way out west har visat att kommersialism kan gå ihop med vegetarianism. I år satsar festivalen också på ett nytt alkoholfritt barområde mellan de två största scenerna.

Lyssna på Arbetets spotify-lista inför Way Out West här >>

Way out west tror på publikrekord

Way out west. En femte scen och ett utökat område gör att arrangörerna av Way out west tror på publikrekord. Morrissey, PJ Harvey, Sia, Grace Jones och Zara Larsson är några av dragplåstren på festivalen som inleds i dag.