Flera allmännyttiga bostadsbolag har sänkt kraven för hur hög lön en hyresgäst måste ha för att kunna få ett hyreskontrakt.

I Stockholm, Malmö och Göteborg har bolagen sänkt eller slopat sina inkomstkrav, rapporterar SR Ekot. Men en majoritet av allmännyttan runt om i landet har kvar sina inkomstkrav, som har varit branschpraxis i flera år. Flera ser över sina riktlinjer, men det finns också exempel på kommuner som behållit kraven även efter en genomgång, enligt branschens intresseorganisation Sabo.

Göteborgs kommuns olika bostadsbolag är senast ut med att ta bort kravet på att tjäna tre gånger mer än hyran. De nya riktlinjerna börjar gälla under hösten.

– Nu slopar vi kravet helt med utgångspunkt i att alla ska ha rätt och lika möjlighet att söka lägenhet. Låt oss ha tilltro till människors egen förmåga att avgöra vilken hyra man kan klara, säger Mariette Hilmersson, vd för det kommunala företaget Framtiden, som äger de allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg, till Ekot.