En brittisk börs-vd tjänar 140 gånger mer än en anställd. Det visar nya siffror. Nya preminärministern är kritisk till ökade löneklyftor. 

Den genomsnittliga vd-lönen hos de 100 största brittiska börsbolagen steg med mer än 10 procent i fjol och uppgick till 5,5 miljoner pund, motsvarande drygt 61 miljoner kronor, enligt en enkät. Storbritanniens premiärminister Theresa May har kallat de ökade löneklyftorna för irrationella och ohälsosamma.

Tankesmedjan The High Pay Centre, som ligger bakom enkäten, slår fast att en börs-vd nu tjänar 140 gånger mer än en genomsnittlig anställd. Enkäten visar även att storbolagens vd-löner har ökat med 33 procent sedan 2010.

De generösa ersättningarna har fått aktieägare att reagera och många direktörer och styrelser har kritiserats på vårens bolagsstämmor för att de låter lönerna stiga rejält samtidigt som den ekonomiska tillväxten är svag. Bland de mest välbetalda finns reklambyråns WPP:s vd Martin Sorrell som förra året lyfte en ersättning på 70 miljoner pund.