Allt möjligt döljer sig i tvätten från häktet. Foto: Angelica Karlsson/TT

Allt möjligt döljer sig i tvätten från häktet. Foto: Angelica Karlsson/TT

Smutstvätt från häktet i Norrköping har lett till arbetsmiljöproblem för anställda på Samhall. Nu har en anmälan skickats till Arbetsmiljöverket gällande kläder som stinker urin och avföring.

Förra veckan valde skyddsombudet på Samhall i Nyköping att skicka en anmälan till Arbetsmiljöverket. Anställda på Samhall i Nyköping som sköter tvätten från häktet i Norrköping har vid ett antal upphämtningstillfällen varit tvungna att hantera tvätt som inte varit packad på rätt sätt. Smutstvätten har bland annat innehållit urin, avföring och spyor.

– Det har hänt att rutinerna brustit och nu har vi bestämt att vi framöver inte tar emot kläder som luktar, säger Yvonne Westman, distriktschef på Samhall.

Anställda på Samhall har vid de tillfällen som de tagit emot illaluktande smutstvätt själva varit tvungna att packa om den i extra plastsäckar, med illamående och obehag som följd.
– Det är verkligen beklagligt och vi tar det på stort allvar. Vi har tydliga rutiner och nu är det upp till Arbetsmiljöverket att hantera ärendet, säger Yvonne Westman.