Den socialsekretare som hotades och fick sin bil bränd efter ett beslut hon fattat i jobbet fick 135 000 kronor av sin arbetsgivare Botkyrka kommun, enligt DN.

Förra året blev två anställda på kommunen uthängda på sociala medier och hotade efter ett beslut. En socialsekreterares bil brändes upp och fem brandattacker utfördes också mot socialtjänstens lokaler, med stora materiella skador som följd.

En kvinnlig tjänsteman kände sig tvingad att sälja sitt hus och lever i dag under skyddad identitet. Efter förlikning med facket accepterade hon kommunens bud på 135 000 kronor i ersättning, vilket efter skatt innebar 63 000.
– Det täcker ganska precis mina utgifter till följd av attentatet, men det blir ingenting över för sveda och värk, säger hon i en intervju med DN.

Två av elva åtalade dömdes till fängelse för attackerna och en dömdes till skyddstillsyn för medhjälp. Fallet ska upp i hovrätten den 15 augusti.

Kvinnan är besviken på kommunen och känner att stödet från arbetsgivaren har brustit. Ingen från kommunen deltog exempelvis vid rättegången.

Hon och hennes kollega ska skriva om händelserna.
– Då blir det något konstruktivt och jag kan lägga det här bedrövliga året bakom mig. Det här måste börja talas om och tas på allvar på nationell nivå, säger hon till tidningen.

Botkyrkaärendet

I maj 2015 besökte två socialsekreterare från Botkyrka kommun ett hem där de såg tecken på att en pojke med funktionshinder for illa.

Pojken tvångsomhändertogs, vilket också innebar att föräldrarna förlorade 750 000 kronor i assistansersättning för att vårda pojken.

Efteråt utfördes flera attacker mot socialtjänsten och de två socialsekreterarna hängdes ut på sociala medier. Ena socialsekreterarens bil brändes upp.

Elva personer åtalades vid Södertörns tingsrätt. Två av elva åtalade dömdes till fängelse för attackerna och en dömdes till skyddstillsyn för medhjälp. Fallet har överklagats av båda sidor och ska upp i hovrätten.

Källa:DN mfl