Hälsoeffekterna av osäkra anställningsformer ska undersökas i en ny studie av Karolinska institutet.

I spåren av allt vanligare osäkra anställningsformer följer otrygghet och ohälsa. Det är en fastslagen sanning.
Men det är inte helt klart vilka hälsoeffekter anställningsformerna har. Hur det förhåller sig ska Karolinska Institutet undersöka i en ny studie.

Ett forskarteam på Karolinska Institutet i Solna sätter under augusti igång sin studie. Forskarna ska följa minst 500 personer under fler års tid för att få så säkra resultat som möjligt. De första resultaten ska kunna presenteras nästa höst.
– Vi hoppas att kunna presentera hälsoeffekter i form av mental ohälsa, depression, ångest, sömnstörningar men även kroppsliga besvär som ont i ryggen eller ökade sjukskrivningar på grund av arbetsskador, säger Theo Bodin, som är forskare och projektledare för studien till P4 Stockholm.

Inom hotell- och restaurangbranschen jobbar många under osäkra anställningsformer. Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och Restaurangfacket, välkomnar den här typen av forskning.

Han har tagit emot många vittnesmål från medlemmar med stora problem. Senast i samband med att facket genomförde en enkätundersökning bland medlemmarna i våras.
– Någon har sagt ”jag har inte tid med läkarbesök, är gravid i trettiofemte veckan har inte kunnat bokat in tid till barnmorskan på grund av schemabytet”, säger Per Persson.

På en restaurang i centrala Stockholm berättar Emma Nilsson, som jobbat inom branschen i fyra år för P4 Stockholm, hur hon själv upplevt baksidorna med osäkra anställningar.
– Jag flyttade hemifrån för några månader sedan och då hade jag blivit lovad heltid. Det slutade med att jag fick jobba fyra dagar den månaden, hade knappt råd med mat och hyra, säger hon.