Nej, att två fackförbund konkurrerar om arbetstagare är inte brottsligt. Alarm Ambulansförbundet får en knäpp på näsan från tingsrätten, rapporterar Vårdfokus.

Alarm Ambulansförbundet, som organiserar ambulanssjuksköterskor, stämde Vårdförbundet för kränkning av föreningsrätten och brott mot medbestämmandelagen (mbl), berättar tidningen:

Vårdförbundet ska ha spridit desinformation och falska rykten, kallat Alarm Ambulansförbundet för ”liten intresseorganisation” och varnat för att medlemmarna får sämre skydd än Vårdförbundets egna. Detta försvårade medlemsvärvningen och det fackliga arbetet, ansåg Ambulansförbundet Alarm, vilket utgjorde kränkning av föreningsrätten. Vårdförbundet borde därför betala 150 000 kronor i skadestånd, menade Ambulansförbundet.

Men tingsrätten ger alltså förbundet bakläxa: Mbl används vid tvister mellan arbetsgivare och arbetstagare, inte mellan två arbetstagarorganisationer. Och föreningsrättten hindrar inte att föreningar konkurrerar med varandra om potentiella medlemmar.

Alarm Ambulansförbundet ville pröva om det är fritt fram att skriva grovt felaktiga saker om dem, förklarar Henrik Johansson, utredare på Ambulansförbundet, för Vårdfokus.

– Men domstolen gör bedömningen att vi valt fel juridisk ingång.

– Det här är oerhört pinsamt för Alarm Ambulansförbundet som försöker framställa sig som bättre än Vårdförbundet, men inte har koll på det mest elementära regelverket för arbetsmarknaden, kommenterar David Liljequist, ombudsman på Vårdförbundet, till tidningen.